Afvalbeleidsplan ligt op schema

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hoe is het gesteld met het Afvalbeleidsplan en haalt de gemeente het gewenste niveau in 2020?. Vragen die door de raad in het afgelopen jaar zijn gesteld. Zijn er nog aanvullende stappen nodig? Portefeuillehouder Markwat heeft de stand van zaken in een raadsbrief toegelicht. Kijkend naar het vastgestelde plan 2015-2020 is een groot aantal onderwerpen volgens schema gerealiseerd.

Door Jaap Ruizeveld

Dat zijn, met enige vertraging, de plaatsing van de blauwe (papier) containers, de overeenkomsten met de verenigingen en het subsidiebeleid wordt geconformeerd aan de ASV. Er heeft een tariefverhoging plaatsgevonden voor het ophalen van grofvuil en per 1 januari van dit jaar zijn de Milieustraten gratis gemaakt voor particulieren. Er wordt op de Milieustraten geen bedrijfsafval meer geaccepteerd. Nascheiding van het restafval kan nog niet worden ingevoerd omdat er hiervoor nog geen installatie in de regio is.

Nieuw

Omdat er een nieuw Landelijk AfvalbeheersPlan (LAP3) in de maak is, zal er voor de periode 2020-2025 ook een nieuw Afvalbeleidsplan worden opgesteld en aan de raad worden aangeboden. Dit proces is al gestart. Dit nieuwe beleidsplan vormt ook de basis voor de Europese aanbesteding van de afvalinzameling in dit jaar of 2019. Om de huidige stand van zaken binnen de gemeente in kaart te brengen en de ontwikkelingen in het landelijk beleid is door De Jonge Milieuadvies een kadernotitie afval opgesteld. Algemene conclusie is dat sommige onderwerpen door omstandigheden wel vertraagd zijn, maar dat de gemeente toch de planning haalt. Voorwaarde is dat de nascheidingsinstallatie van de AVR gerealiseerd wordt en dat de gemeente hier voor de verwerking van haar afval bij kan aansluiten.

Straatbeeld

Het onderwerp kwam in deels afgeleide vorm donderdag in de raad ook aan de orde. Diverse fracties haakten in op de brief van de Culturele Raad over plaatsingsmogelijkheden van de containers. Recent aangevuld met de blauwe (papier) container. Wethouder Markwat gaf aan dat het op enkele locaties moeilijk is om ondergrondse voorzieningen te realiseren in verband met leidingen. Wij zoeken overigens naar oplossingen verduidelijkte hij. Verzamelcontainers bij appartementencomplexen is daarvan één uiting. De Vos (VKGO) vroeg of er gehandhaafd wordt als men containers, waar geen probleem is met ruimte, toch laat staan.