Energielabels en adviezen duurzaamheid gebouwen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Gelijk besluitvormend afwikkelend stemde de raad donderdag in met het collegevoorstel een krediet van 100.000 euro te voteren voor het voorzien van gemeentelijke gebouwen van energielabels en het opstellen van energie- en duurzaamheidsadviezen.

Door Jaap Ruizeveld

Het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen kreeg de afgelopen jaren beperkte aandacht. Incidenteel zijn tussentijds er zaken opgepakt. Structureel is e.e.a. nog niet opgepakt. Dat gaat nu veranderen. Passend in de duurzame ambitie van de gemeente in 2020.Om invulling te kunnen geven aan deze ambitie is een nieuwe aanpak van het huidige onderhoud gewenst. De huidige gebouwen hebben een gemiddelde leeftijd van 30 – 35 jaar. Op niet al te lange termijn moet er een afweging worden gemaakt of een groot aantal gebouwen wel in stand moet worden gehouden. Dit kan betekenen een grondige renovatie of slopen. Of overgaan tot nieuwbouw of de huidige locatie herontwikkelen. De planning is om in het eerste kwartaal nu te starten met het verkrijgen van de energielabels voor de gemeentelijke gebouwen en de gewenste energie- en duurzaamheidsadviezen.

In het tweede kwartaal wordt beoordeeld, welke maatregelen worden opgepakt. Hierbij spelen financiële consequenties een rol. Voor het uitvoeren van maatregelen en de hiervoor benodigde gelden krijgt de raad in het najaar een voorstel aangereikt. Ook bij dit agendapunt klonken weer opmerkingen waarom de financiële aspecten niet in de begroting waren verwerkt. Dat kon niet eerder gaf wethouder Feller aan. Hij komt met twee documenten naar de raad. Nog voor de verkiezingen in maart met het deel omtrent de inventarisatie, mogelijk afstoten van gebouwen en op een later tijdstip met een totale visie. Een complex onderwerp stelde Feller. Eijkenduijn (PvdA) sprak van een min-punt. Al geruime tijd wachten wij op een totaal overzicht en een accommodatiebeleid, verzuchtte hij.