Klachtbrief Sopogo: College trekt boetekleed aan

GOEDEREE-OVERFLAKKEE - In een tweetal samengevatte documenten, verklaring van portefeuillehouder en raadsbrief van het college, besteedt het gemeentebestuur aandacht aan de verwarring en onjuiste beeldvorming die is ontstaan bij de beantwoording in de Programmabegroting (november 2017) over de vermogenspositie van de schoolstichtingen Sopogo en Sovogo (RGO).

Door Jaap Ruizeveld

Beide stichtingen zijn als verbonden partij opgenomen in de betreffende begrotingsparagraaf. De onjuiste beeldvorming was voor Sopogo aanleiding om bij de gemeente een klachtbrief in te dienen. Dit omdat er ten onrechte een beeld is gevormd dat de financiële positie van Sopogo (primair openbaar onderwijs) niet rooskleurig zou zijn. Het college erkent dat dit beeld onjuist is.
De financiële situatie van Sopogo is nu en op middenlange termijn gezond, zo staat in de brief aan de gemeenteraad. Deze brief vertolkt de toezegging van de gemeente aan de bestuurder en toezichthouder van Sopogo om de beeldvorming recht te zetten. De verwarring rond genoemd onderwerp kan, zo meldt de raadsbrief, zijn ontstaan bij beantwoording van één van de vragen die door de SGP-fractie over Sopogo waren gesteld. Hier is waarschijnlijk een verwisseling gemaakt met de gegevens van Sovogo. Bij de beantwoording is in algemene bewoordingen enkel ingegaan op Sopogo. Hierdoor is de indruk gewekt dat een genoemde terugloop van het vermogen betrekking heeft op Sopogo. Dit is onterecht stelt het college. Sopogo beschikt voor de komende periode over een toereikend en stabiel eigen vermogen.

Sovogo

Voor de beoordeling van de vermogenspositie van Sovogo is geput uit het jaarverslag 2016, dat sloot met een tekort van 344.052 euro. Er is toen voor gekozen om in 2017 te bezuinigen op de salariskosten om het begrote exploitatietekort te verminderen. Deze maatregelen zijn het afgelopen jaar in gang gezet. De besparing is rond 117.000 euro. Op grond van het geprognosticeerde beeld kan worden geconcludeerd dat ook Sovogo over een stabiel toereikend eigen vermogen blijft beschikken, schrijft het college. Keuker (PvdA) was tevreden over de rechtzetting van de onjuiste beeldvorming en dat dit nu ook openbaar werd gemaakt. Zijn aanvullende vragen over schoolgebouwen worden schriftelijk beantwoord.