Vier vragen over cold cases

Wordt elke onopgeloste zaak een cold case?
Nee, alleen moord of doodslag, of delicten waarop een minimale gevangenisstraf staat van 12 jaar kunnen worden aangemerkt als cold case. Dit moet worden gedaan door een lid van de korpsleiding en de rechercheofficier.

Hoe kan het dat zaken soms jaren later plotseling worden opgelost?
Er zijn steeds meer onderzoektechnieken beschikbaar, zoals dna-onderzoek. Dit soort nieuwe technieken kunnen nieuw licht bieden op oude zaken. Daarnaast spelen getuigen vaak een cruciale rol bij het oplossen van een onopgeloste zaak. Daarom wordt er naast de coldcasekalender ook oude zaken gedeeld in televisieprogramma's en op social media.

Kan een cold case verjaren?
De verjaringstermijn voor een groot aantal misdrijven is sinds 1 april 2013 ingrijpend veranderd. Misdrijven waar een maximale gevangenisstraf van 12 jaar of meer op staat, zoals bijvoorbeeld moord en doodslag, verjaren hierdoor niet meer. De nieuwe regels gelden voor alle zaken die op dat moment niet al verjaard waren. Hierdoor kan meestal nog vervolging plaatsvinden voor misdrijven die in 1988 zijn gepleegd.

Waarom is het belangrijk dat oude zaken worden opgelost?

De politie hecht grote waarde aan het alsnog oplossen van dergelijke cold cases. Allereerst om recht te doen aan de gevoelens van onzekerheid en onrechtvaardigheid bij nabestaanden. Daarnaast valt ook niet uit te sluiten dat daders van deze misdrijven opnieuw de fout ingaan.

Bron: Politie.nl