Januari 2018 ook weer (zeer) zachte maand?

De winter is nog heel ver weg en het ziet er niet naar uit dat het binnen een week of twee stevig wintert op Flakkee. Minima beneden -10 graden en maxima rond -4: onhaalbare kaart uiteraard! Tot afgelopen zondag stond de gemiddelde januaritemperatuur nagenoeg 4 graden boven normaal.

Wederom stevenen we af op een bepaald saai winterhalfjaar hoewel we nog zo'n zes weken te gaan hebben met het officiƫle winterseizoen. Binnen een week kan er een Siberisch regime op de weerkaarten worden getoond in theorie. Juist in Rusland was het al recordzacht in december en ook in deze louwmaand zijn de positieve temperatuurafwijkingen maximaal in die contreien. Vanzelfsprekend kan het nooit winters koud worden in ons land als het dat stroomopwaarts niet al is. In 1987 begon de ijzige koude zich rond deze tijd al op te potten in de regio Moskou met -30 tot -35 graden. Uiteindelijk stroomde een deel van die kou uit naar de Lage Landen en beleefden we een felle ijzige koudegolf.

Na het bescheiden (aprilse) nachtvorstje afgelopen maandagochtend, bleef 't voor de rest vorstvrij. Het prachtige zonnige weer van begin deze week maakte al spoedig plaats voor het vertrouwde sombere plaatje dat we helaas kennen van de afgelopen maanden. Weinig zon dus weer op 't pleit. Saai weer eigenlijk tot en met het aanstaande weekend (weinig variatie in de temperatuur en wind). Overdag wordt het zo'n 5-6 graden en in de nachten daalt het kwik enkele graden. Het is vaak nevelig. Afgelopen woensdag gaf wat regen en ook rond vrijdag kan er nog een enkele verdwaalde bui vallen in onze contreien. Door de bank genomen blijft het dus overwegend droog de komende dagen. Op maandag evenwel schakelen we alweer over naar een beduidend wisselvalliger scenario.

Opvallend is het dat het bijzonder zachte weer met regelmatig 14-15 graden (zoals in 2014) uitblijft. De laatste dag van 2017 was het per ongeluk tijdelijk erg zacht, maar dubbele temperatuurcijfers zitten er voorlopig niet in. Volgende week is er mogelijk beter nieuws voor de winterliefhebbers. Normaliter zijn de winterkansen in het tijdpad half januari tot half februari wat groter in dit land. Na nog een keer een versterking van de kou in Amerika, wordt het daar geleidelijk milder vanaf het aanstaande weekend. Wellicht vermindert dat indirect de depressievorming op de oceaan, hetgeen gunstig kan uitpakken voor ons met oog op eventuele winterweerkansen.