Henny Grootenboer en Piet Leroy met hun certificaat Ouderenadvisering.
Henny Grootenboer en Piet Leroy met hun certificaat Ouderenadvisering. Foto:

PCOB Goeree-Overflakkee heeft sinds kort twee gecertificeerde ouderenadviseurs

GOEREE-OVERFLAKKEE - Aan het eind van het vorige jaar hebben twee bestuursleden een cursus gevolgd. Het zijn Henny Grootenboer-Bijdevaate en Piet Leroy. Het gaat om vrijwillige ouderenadvisering.

Henny en Piet hebben het certificaat 'ouderenadviseur' behaald. De ouderenadviseur is een opgeleide senior die op verzoek geconsulteerd kan worden over welzijn, inkomen, zorg, wonen, mobiliteit en participatie. De ouderenadviseur verwijst, bemiddelt of adviseert vrijblijvend, maar hij neemt niet de regie over. Het takenpakket van de ouderenadviseur beslaat de sociale regelgeving en regionale en lokale (zorg) voorzieningen en diensten. De concrete taak is echter afhankelijk van de vraag van de individuele ouderen. Centraal hierbij staat het goed kunnen luisteren.
Samen met de oudere verheldert de ouderenadviseur zaken en vraag. De ouderenadviseur kan mogelijkheden aandragen, de weg wijzen, ondersteunen en helpen. Momenteel werken de landelijke ouderenorganisaties aan de beschikbaarheid van vrijwillige ouderenadvisering voor ouderen in alle regio's/provincies. Een van de voorbeelden is het keukentafelgesprek.

Het keukentafelgesprek is het persoonlijke gesprek dat je voert op het moment dat je ondersteuning nodig hebt om thuis te kunnen wonen en mee te kunnen doen in de samenleving. Om zo'n gesprek te kunnen voeren, moet je zelf een melding hebben gedaan bij de gemeente. Nadat je een melding hebt gedaan, neemt de gemeente contact met je op voor een keukentafelgesprek. Het kan ook zijn dat de gemeente uit zichzelf contact met je opneemt voor een keukentafelgesprek.

Bijvoorbeeld omdat iemand een melding heeft gedaan voor jou (bijvoorbeeld een naaste, of de huisarts.) Zo'n gesprek is een belangrijk gesprek. Het gaat over jouw persoonlijke situatie, waar je ondersteuning bij nodig hebt en wat oplossingen kunnen zijn. Een ieder mag zeggen waar de behoefte aan is.

"Het is een gesprek van mens tot mens, dus spreek vanuit je hart en durf je kwetsbaarheid te tonen.
Probeer het verhaal zo eerlijk mogelijk te vertellen. Overdrijf niet, maar maak het ook niet te klein.
Dan kun je samen met je gesprekspartner het beste afspreken welke oplossing bij jouw situatie past."
Wie meer info wil, kan contact opnemen met het secretariaat van de PCOB-afdeling Goeree-Overflakkee: secretaris.pcob.go@gmail.com.