Celstraf geëist voor losse handjes
'Het had veel erger kunnen aflopen'

MIDDELHARNIS - Een man (32) uit Oude-Tonge die zijn vriendin bont en blauw zou hebben geslagen, heeft woensdag bij de Rotterdamse rechtbank zes en een halve maand cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, horen eisen. Ook moet hij nog een taakstraf van 60 uur verrichten als het aan het OM ligt. "Het had veel erger kunnen aflopen", aldus de aanklaagster.

Op 24 december 2015 was de ex-vriendin van de verdachte te gast in het huis van verdachtes broer in Middelharnis, waar zij met diens gezin Kerstavond zou vieren. De verdachte kwam onverwacht langs. Al gauw ontstond er een woordenwisseling tussen hem en de vrouw over haar telefoon. Die zou de Oude-Tongenaar hebben willen inzien, wat zij weigerde. Daarop zou de man helemaal los zijn gegaan op zijn ex. Hij graaide de telefoon uit haar handen en zou de vrouw tot twee maal toe met een serie harde vuistslagen tegen de grond hebben gemept, waarbij ze de laatste keer bewusteloos raakte. De schoonzus van de man zag het allemaal gebeuren en belde 112. Bij de huisartsenpost constateerde een arts diverse zwellingen en schaafwonden in het gezicht van de vrouw.
De verdachte, een jarenlange drugsgebruiker, ontkende de mishandeling met klem. "Luister, die telefoon was van mij en zij wilde hem niet geven". Volgens de man zou de vrouw bovenop hem zijn gesprongen en had hij haar alleen hard teruggeduwd. "Dat was alles''.
Dat hij haar eerder over de WhatsApp meerdere keren voor 'hoer' zou hebben uitgemaakt en haar met de dood bedreigde, gaf hij toe. "Maar zo ging het altijd over en weer. Zij gebruikte ook drugs, zie je?''
Verder gaf de verdachte ook de diefstal toe van een maand eerder van flesjes parfum uit een drogisterij in Middelharnis. "Dat was om stoer te doen tegen m'n vrienden". Maar de heling van een gestolen fiets in Dirksland, waarvan hij ook van werd beschuldigd, was dan weer onzin: "Die heb ik eerlijk op Marktplaats gekocht''.
Volgens een psycholoog lijdt de Oude-Tongenaar aan ADHD. De medicijnen die hij daarvoor krijgt zouden samen met de harddrugs tot verdachtes' agressiviteit en impulsiviteit leiden.
Zijn raadsvrouw vroeg om vrijspraak voor de mishandeling, omdat het slachtoffer onbetrouwbaar zou zijn. Het zou de laatste tijd weer goed gaan met haar cliƫnt. "Hij is van de drugs af en gaat werk krijgen.'' Ze vroeg voor de rest om een geheel voorwaardelijke straf.