Afbeelding
Foto:

Een opgeruimd hoofd en huis in vijf stappen

Gera van den Berg, moeder van vijf kinderen, kreeg zo'n vijf jaar geleden steeds meer moeite met alle spullen in haar huis. Ze was voor haar gevoel de hele dag aan het opruimen. Alles stond vol: van de keuken tot de garage. Om meer rust en overzicht te creëren, richtte ze zich in eerste instantie op het investeren in extra kastruimte en opbergdozen. Maar het tegendeel waar ze op hoopte gebeurde: voor haar gevoel bleef een ze een groot gedeelte van de dag bezig met het opruimen en ordenen van de diverse voorwerpen in haar huis. Cadeautjes, kleding, knutselwerkjes – alleen al via de kinderen kwam elke dag het nodige aan spullen binnen.

Gera besloot het roer om te gooien. Op zoek naar opruimtips, belandde ze op een Amerikaanse website over minimalisme. Het letterlijk en figuurlijk ruimte maken in je leven voor wat je echt belangrijk vindt sprak haar enorm aan. Ook vanuit de optiek van het Bijbelse begrip rentmeesterschap. We leven in een wegwerpmaatschappij en de daarmee gepaard gaande overconsumptie vormt een zware aanslag op de aarde, ontdekte de schrijfster. Ze wilde graag een steentje gaan bijdragen aan het consuminderen. In overleg met haar man begon ze overbodige spullen weg te geven of te verkopen op Marktplaats. Ze richtte zich daarbij niet op wat ze weg wilde doen, maar juist op wat ze graag wilde houden. In vijf eenvoudige stappen wordt uitgelegd wat het oplevert het leven op orde te hebben. Hierbij refereert ze aan de titel van het boek: de O is van opgeruimd, de R van regelmaat, de D van duurzaam en doen en de E van eenvoud.

Keukenla

Om te beginnen pakte ze de keukenla aan, om via de zolder en garage te eindigen met het op orde brengen van de administratie. Het selecteren van spullen doet ze volgens vijf vaste groepen: 1. Houden op dezelfde plek. 2. Houden op een andere plek. 3. Weggeven/verkopen. 4. Repareren/hergebruiken. 5. Weggooien. Zo kan je het hele huis doorgaan, een project wat gerust een aantal jaren mag duren, wat de schrijfster betreft. Het principe van de poortwachter is hierbij belangrijk. Leer nee te zeggen tegen nieuwe spullen.

Ook haar kinderen leert ze bewust met spullen om te gaan. Gera neemt geen gratis spullen meer aan in de supermarkt. Bakjes van thuis gaan mee naar de markt om de gekochte kaas en nootjes in te doen en Gera bakt een kruidkoek voor in de pauze van de schoolgaande kinderen. Verpakte koeken en pakjes drinken komen standaard niet in huis.

Samen met de buren een trampoline aanschaffen is een voorbeeld van duurzaam leven en het is ook nog eens gezellig voor de kinderen. Maak opruimen en loslaten tot iets plezierigs, adviseert de schrijfster. Met kleine stappen ontstaat op deze manier ruimte en rust in het hoofd. Via kleine projecten als de keukenla, de verbandtrommel, het kruidenrekje, de sokkenmand en de naaidoos ordenen ga je verder met het ordenen van je eigen kleding. Hou het overigens eerst bij het ordenen van de eigen spullen, adviseert de schrijfster.

Veel van de tips zijn gericht op gezinnen met kinderen. Fouten maken in dit proces kan overigens niet, dat is leuk. Ieder volgt hierin zijn eigen proces, wat gerust jaren mag duren. Het resultaat van het proces van consuminderen bleek fenomenaal: een opgeruimd hoofd, een beter milieu en meer tijd voor dingen die er echt toe doen.

Een aanstekelijk boekje, met vaart en humor geschreven.

Op Orde!

Minimaliseren in het gezin
Gera van den Berg
2017, uitgeverij Boekencentrum
144 blz, € 14,99 (Ebook 5,49)
ISBN 9789023971764