Afbeelding
Foto:

Burgemeester blikt terug op 2017

'Voorbeeldgemeente is het mooiste compliment'

OUDDORP – In haar terugblik op 2017, onderdeel van de Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Grootenboer, kreeg de positie van Goeree-Overflakkee een speciaal accent. " Het is gelukt om het eiland nadrukkelijker op de kaart te zetten. Dat blijkt onder andere uit de interesse van onze omgeving. Verschillende bestuurders van buurgemeenten, de Provincie, het Rijk en zelfs uit Brussel bezochten ons eiland om te zien wat we hier doen en hoe we dat doen. Het mooiste compliment dat je als gemeente kunt krijgen is als andere overheden je kwalificeren als voorbeeldgemeente, zoals Jaap Smit, commissaris van de Koning, recent deed. Dat is de verdienste van een ieder. Mogelijke bedreigingen omzetten in kansen. Die kansen benutten en hard werken niet uit de weg gaan".

Door Jaap Ruizeveld

Een nieuwjaarstoespraak zonder dankwoorden is ondenkbaar. Immers velen zetten zich in voor de samenleving. En ook dit keer, onder applaus uit de zaal, toonde mevrouw Grootenboer haar waardering voor de hulpdiensten. "Voor politiemensen, brandweerlieden en ambulancemedewerkers, die soms met gevaar voor eigen leven, paraat staan voor onze veiligheid en ons welzijn. Vooral om die reden is agressie jegens hen onacceptabel en verwerpelijk. Hun inzet is onbetaalbaar. Daarnaast voor de meer dan tweehonderd mensen die vrijwillig een aandeel leveren in de buurtpreventieteams. Als ogen en oren van onze hulpdiensten. Voor de vrijwilligers en mantelzorgers die zich belangeloos inzetten voor hun naasten. Zij leveren een zeer belangrijk aandeel aan de zorg voor de medemens, de sociale cohesie en de leefbaarheid op Goeree-Overflakkee. En de activiteit van de eilandelijke dorpsraden. Die midden in de samenleving van de kernen staan en een goed beeld bieden van hetgeen er leeft. Zonder de inzet van al deze mensen - elk in hun eigen aandachtsgebied - zou onze samenleving ontsporen".

Verantwoordelijkheid

Kritisch toonde de burgemeester zich over agressieve uitingen. Daar waar verdraagzaamheid ontbreekt. "Soms horen we zelfs van een hulpverlener die agressief wordt benaderd omdat even wachten blijkbaar geen optie was. Dat is zorgelijk omdat de samenleving daardoor verhardt. Het kan tot escalaties leiden, die uiteindelijk alle betrokkenen chagrijn, kosten, teleurstellingen en negatieve energie opleveren. Mevrouw Grootenboer benadrukte de aandacht die aan de jeugd moet worden besteed. Onze jongeren groeien op in een samenleving vol verleidingen. Voor hen is het maken van keuzes veel lastiger dan voor vorige generaties. Het aanbod is eenvoudigweg veel groter dan vroeger. Alles is letterlijk binnen handbereik met één klik op de mobiele telefoon. Als ouders en opvoeders dragen wij hier een belangrijke verantwoordelijkheid.

Spreken is goud

De eerste burger benoemde vervolgens speerpunten en activiteiten op beleidsniveau. De ondertekening van het waterstofconvenant. Stappen in de richting van toenemende duurzaamheid, verbetering van de veiligheid. Smart Water, Paulina.nu, de uitvoering van de woonvisie en de Energy Highway, het innovatieve project van de N59. Of de opgave die we hebben in het plaatsen van de soms minder geliefde windturbines. En de onverminderde drive om in 2020 energieneutraal te zijn. Mag 2018 een jaar zijn waarin we naar elkaar met liefde omzien. Want media worden steeds socialer, maar de mensen helaas niet altijd. We zijn doorlopend met elkaar verbonden, maar we hebben steeds minder contact. We appen, vloggen en snappen veel, maar we zeggen steeds minder. Laten we een voorbeeld zijn. Niet langer is zwijgen, maar spreken het goud. Samen kunnen we de wereld niet veranderen. Maar Goeree-Overflakkee wel", zei burgemeester Grootenboer.