Concept bestemmingsplan aanleg parkeerterrein.
Concept bestemmingsplan aanleg parkeerterrein. Foto:

Inloopbijeenkomst verkeersprojecten Ouddorp trekt groot aantal bewoners

OUDDORP - Grote opkomst van belangstellenden en direct betrokkenen woensdag in Zalencentrum Dorpstienden voor de informatieve inloopbijeenkomst over twee verkeersonderwerpen: De aanleg van het parkeerterrein Goudsmiene en de rotonde op de kruising Bredeweg / Oosterweg bij de entree van Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Het is de planning dat de uitvoering van de rotonde wordt uitgevoerd in de weken tussen Pasen en Pinksteren met de start op 3 april en oplevering vrijdag 18 mei. De voorbereidende werken zullen al eerder beginnen. Aanleg wordt noodzakelijk geacht om de verkeersveiligheid en de doorstroming op genoemde kruising te bevorderen en de te verwachten toename van het verkeer tot 2030 in goede banen te kunnen leiden. Dat hangt direct samen met het grote verkeersaanbod vanaf en naar rijksweg N57, de route vanaf de Haringvlietsluizen richting Middelburg v.v. Voor de fietsers wordt in het midden van de weg een opstelplaats aangelegd, waardoor fietsers in twee keer de weg kunnen oversteken. Fietsers krijgen hier voorrang. Gelijktijdig wordt ook een voorziening gerealiseerd (duiker) om bij extreem weer wateroverlast te voorkomen. Het werk aan de rotonde moet voor 1 juli zijn afgerond omdat anders een provinciale subsidie van 100.000 euro gevaar loopt. Voor dit project klonken woensdag in meerderheid alleen aanvullende verduidelijkingsvragen.

Kritisch

Duidelijk kritischer en op onderdelen sceptisch waren diverse bezoekers over het conceptplan aanleg parkeerterrein Goudsmiene. De noodzaak van meer parkeervoorzieningen in de dorpskern werd onderschreven, maar bij de uitvoeringsgedachte werden vraagtekens gezet. Het terrein wordt omzoomd met een groenstrook en niet met een wal, hetgeen een aantal omwonenden graag had gezien. Aangedrongen werd ter bescherming van de privacy van direct aanwonenden om de groenstrook (heg) flinke hoogte te geven. De in- en uitrit van het parkeerterrein voor bijna 140 voertuigen komt bij de Goudsmiene vanaf de Spaanseweg. Ook is er een inrit vanaf de Spaanseweg, maar dan direct nabij de afslag Hazersweg. Dit kan worden uitgevoerd door verbreding van dit stukje Spaanseweg na grondverwerving van de Gereformeerde Gemeente. De weg wordt dan 6 meter breed gaf de gemeentelijk adviseur aan. Bewoners vonden het logischer dat juist daar een uitrit zou komen.

Overlast

De meest kritische opmerkingen golden overigens de gedachte dat na realisering van het parkeerterrein de huidige overlast van geparkeerde auto's van bezoekers van de kerk (in de smalle Spaanseweg en deel Hazersweg) hiermee gaat verdwijnen. Volgens de gemeentelijk adviseur zal dit aspect worden gevolgd. Een lid van de dorpsraad gaf te kennen het jammer te vinden dat suggesties om bij de uitvoering van de rotonde ook aandacht te schenken aan een fietspad langs de Oosterweg dat dit niet bespreekbaar zou zijn geweest. Aanleg van het parkeerterrein wordt gepland voor de zomervakantie, maar kan vertraagd worden door eventuele zienswijzeprocedures.