Hennepkwekerij

OOLTGENSPLAAT - Dinsdagmorgen heeft de politie een hennepkwekerij opgerold in een recreatiewoning aan de Havendijk in Ooltgensplaat. De kwekerij bestond uit 186 planten, alle planten en de aanwezige benodigdheden zijn vernietigd. Er zijn geen aanhoudingen verricht.


Stemmen op school

GOEREE-OVERFLAKKEE – Keuker (PvdA) had er een motie aangewijd. " College richt bij de gemeenteraadsverkiezingen één of meer stemlokalen in bij onderwijsinstellingen". Achterliggende wens en hoop dat het kiesgerechtigde jongeren kan stimuleren gebruik te maken van hun stemrecht. Het zou voor MBO-ers en VO-leerlingen wellicht een duwtje zijn om over een drempel te stappen en te gaan stemmen. De raad vroeg zich aanvankelijk af of een en ander in de korte aanloop naar 21 maart nog zou kunnen worden geregeld. Over en weer kwamen er suggesties en vragen richting de burgemeester. En die reageerde direct spontaan positief. Er moet toch een uitbreiding komen van het totale aantal stemlokalen. De exacte schoollocatie(s) waar dan gestemd kan worden, zullen nader worden bezien. Alles wordt dus in de strijd geworpen om de afstand tussen jongeren en lokale politiek zo klein mogelijk te maken. De motie was overbodig. De burgemeester kan aan de slag. (Jaap Ruizeveld)


Bliksembeveiliging

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Periodiek vindt onderzoek plaats van zowel het bouwkundig aspect als op het technisch functioneren van het bliksembeveiligingssysteem op de 65 meter hoge watertoren in Dirksland". Dit antwoordt b. en w. op vragen naar aanleiding van een raadsbrief najaar 2017. De watertoren heeft twee bliksemafleiders met afgaande leidingen en een aardingssysteem in de grond. Zo kan primaire bliksemschade aan de toren en secundaire bliksemschade aan de elektronische apparaten voorkomen worden. Het bouwkundig onderzoek door Monumentenwacht Zuid-Holland gebeurt vanaf 2013. Het inspecteren van de technische installaties met doormeting wordt sinds 2016 jaarlijks verricht. Recent zijn de onderzoeken uitgevoerd en is het systeem technisch goedgekeurd.