Afbeelding
Foto:

Culturele Raad: 'Straatbeeld aangetast door afvalcontainers'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Door de lange periode die er in deze fase van december/januari ligt tussen de raadsvergaderingen, komen ingezonden stukken flink gedateerd op de agendalijst. Zoals de brief van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee van november 2017, over het item Ontsiering historische en karakteristieke panden door afvalcontainers. De Culturele Raad onderschrijft de zorg van de gemeente voor het milieu en de aandacht voor duurzaamheid, maar met de recente invoering van de (extra) blauwe papiercontainers ontstaan er op diverse locaties in de gemeente ontsierende straatbeelden.

Door Jaap Ruizeveld

Voor de inmiddels drie containers moet plaats worden gevonden, maar die is op eigen terrein niet altijd aanwezig. Het gevolg is dat mensen één of meerdere containers permanent in de openbare ruimte zetten. Dit geldt beslist niet alleen in de kernen Sommelsdijk en Goedereede, schrijft de Culturele Raad. Daardoor blijft het historische beeld niet puur en niet onaangetast.

De Culturele Raad geeft het gemeentebestuur de suggestie de locaties waar deze bezwaren zich het hardst laten gelden in kaart te brengen en in de omgeving van die locaties bijvoorbeeld ondergrondse afvalcontainers te plaatsen. De afvalcontainers per huishouden kunnen dan ingenomen worden, zodat het historisch aanzien van de zorgvuldig geconserveerde kernen in ere wordt hersteld.