Met raad en daad

IJs terugvriezen

Is het waar, dat gesmolten ijs niet opnieuw ingevroren mag worden?

Van ons mag het wel, maar het is daarna niet lekker meer. Als roomijs of consumptie-ijs gedeeltelijk smelt, bijvoorbeeld omdat het te lang buiten de vrieskast stond, dan ontstaan er namelijk druppels, en wordt zo'n pak met dergelijke melk of waterdruppels opnieuw bij u ingevroren, dan vormen zich veel grovere kristallen dan die in het nog bevroren deel. In uw huishoudelijke koelkast of vrieskist kunt u namelijk het ijs niet zo snel invriezen als de fabriek dat doet. Bij circa honderd graden onder nul produceert de fabriek immers veel fijnere ijskristalletjes dan wat u in de beste huishoudvriezer bij -20 'a -30' C kunt bereiken! Het gevolg is, dat zich vervelende bobbels en korrels vormen en dat bovendien de smaak verandert. Niet doen dus.

Het zout in de pap

Ons kleinkind van één jaar moet eten wat de pot schaft. Het zout dat er in zit, krijgt deze peuter ook naar binnen. Zelfs zoute snijbonen eet hij. Later heeft hij erge dorst. Is zout niet slecht voor kinderen?

Ons voedsel bevat van nature voldoende om aan onze dagelijkse behoefte aan zout te voldoen. We zijn in de loop der jaren aan sterkere prikkels gewend geraakt. Het extra zout, dat we toevoegen, dient alleen om onze verwende smaak te bevredigen. Op de lange duur is veel zout erg nadelig voor ons lichaam. Zo moeten de nieren harder werken om dat overtollige zout weer uit te scheiden. Daarom krijgen we dorst. Zelfs kan veel zout bloeddrukverhogend werken. Het is dus verstandig om elk kind van jongs af aan te trainen weinig of geen zout te gebruiken. U hebt dus volkomen gelijk wanneer u in deze zin met uw kinderen praat en hen op hun verantwoordelijkheid wijst.

Licht of zwaar dek

Wat is beter bij lichte reuma, met het oog op de vochtopname, enz.: een donzen dekbed, of juist een dekbed van schapenwol? Wat raad u mij aan?

Een donzen dekbed is gevuld met donsveertjes en - vooral als u de beste kwaliteit echt dons kiest - heel licht. Door de uitstekende isolerende werking is een echt donzen dekbed zowel in de zomer als in de winter goed te gebruiken. Schapenwol is veel zwaarder, neemt geen vocht op, en houdt de lichaamswarmte goed vast, dus dat is in de zomer vaak te warm. Zo'n wollen dekbed kunt u beter alleen in de koude nachten gebruiken. Laat u bij de keuze van een dekbed niet door voordelige aanbiedingen misleiden, want dan bestaat de vulling wel eens uit slechte, ruwe, kortharige en harde wol, of materiaal dat helemaal geen wol mag heten. Vraag om Texelse wol en let op het merk. En wenst u dons, kies dan dat van de eidereend. Dat is een wettelijk beschermde aanduiding van de beste kwaliteit vederlicht dons, dat juist zo geschikt is voor een reumapatiënt. Wilt geen dekbed van dierlijk materiaal, vraag dan naar een goede synthetische deken.

Hoger en lager

Betekent de aanduiding 'de prijs is drie keer hoger' hetzelfde als 'die prijs is drie keer zo hoog'? En wordt met 'vier keer zo laag' wel bedoeld 'een kwart van'?

Niet goed gebruikte uitdrukkingen kunnen inderdaad aanleiding geven tot misverstanden. Wanneer een artikel bij Jansen voor € 100,- en bij Pieterse voor € 300,- te koop is, betaalt u bij Pieterse drie keer zoveel als bij Jansen. Met de woorden 'drie keer hoger' wordt meestentijds hetzelfde bedoeld, maar i.v.m. de dubbelzinnigheid kunnen rekenmeesters u uitleggen dat Pieterse € 300,- heeft opgeteld bij die € 100,- van Jansen! Dat maakt € 400,- Het is daarom onverstandig een prijsvergelijking op een dergelijke wijze onder woorden te brengen. Wanneer de schrijver stelt dat het sterftecijfer in land A vier keer zo laag is als in land B, moeten we aannemen dat het dodental in A een kwart is van dat in B. Maar om elke mogelijkheid van spraakverwarring uit te sluiten, is het verstandiger bij dit soort vergelijkingen ook de absolute getallen te vermelden. Dan kan de lezer ze desgewenst ook nog in de statistieken vergelijken met de sterftecijfers van andere landen.