Links de plaats waar de gedenksteen is verdwenen.
Links de plaats waar de gedenksteen is verdwenen. Foto: Adri van der Laan

Stolperstein op D'n Diek verdwenen

MIDDELHARNIS - In de nacht van zaterdag 30 december naar zondag 31 december is één messing Stolperstein verdwenen.

De steen, geplaatst in de bestrating op D'n Diek werd 's nachts weggehaald. Waarschijnlijk door een daad van vandalisme. De steen was geplaatst ter hoogte van het Omoda pand op de Westdijk in Middelharnis. "Volkomen asociaal, en volstrekt nutteloos daar de messing herinneringstenen buiten de emotionele waarde geen financiële waarde hebben", aldus het bestuur van City Center Goeree-Overflakkee op hun Facebookpagina.
De steen is een aantal jaren geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse bewoners van het nabijgelegen pand. Het gaat om de familie Polak. De gedenksteen van Cornelia Polak is verdwenen. Waarschijnlijk is de steen aan vandalisme ten prooi gevallen. De stenen hebben weinig financiële waarde want ze zijn van messing gemaakt en niet van massief koper. De emotionele waarde is wel groot want het zijn tastbare herinneringen aan weggevoerde Joden door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947) ontwierp het project Stolpersteine in 1993. De eerste stenen werden al in 1996 in Berlijn en in Keulen aangebracht, maar pas in 2000 ging het project officieel van start. Inmiddels zijn al meer dan 35000 stenen geplaatst in steden en dorpen in heel Europa. De naam Stolpersteine ('struikelstenen') is niet gekozen omdat mensen fysiek over de stenen struikelen, maar in figuurlijke zin, met hoofd en hart. Je moet over de stenen buigen om de tekst te kunnen lezen. Zodoende zet het aan tot nadenken en herinneren. Stolpersteine zijn betonnen klinkers van 10x10 cm. waarop een messing plaatje is bevestigd met de gegevens van de betrokken bewoner(s) van het huis – voor iedere bewoner een apart plaatje. In Nederland werden de eerste stenen in 2007 geplaatst in Borne.