Voorzichtig wat winters vanaf het weekend?

De eerste volle emmers regenwater zijn alweer binnen op de Eilanden dit jaar. Na de zeer natte fase, vooral eind december, leverde vooral afgelopen woensdag ook weer regen van betekenis op. De voorbije periode zagen we steeds dat zeer koude lucht via de VS in Amerika bij Newfoundland de Atlantische Oceaan opstroomde. Daardoor werden diverse megadepressies gevormd op het noordelijke gedeelte van de Atlantiek, uiteraard vanwege de verschillen in temperatuur tussen de ijskoude lucht en het relatief warme zeewater. Tot aan het eerste januariweekend blijft het overigens wisselvallig en veelal te zacht in onze omgeving. De stormperikelen die we hadden zijn nu wel voorbij.

In de periode tot Driekoningen kan worden bekeken of er nog serieus winterweer zit aan te komen in de rest van de louwmaand. Opvallend is dat de hoofdoplossing van het Europese weermodel met wat kouder weer kwam aanzetten voor na het weekend. Het Amerikaanse weercentrum evenwel ziet het nog niet die kant op gaan. De komende etmalen zal nog wat duidelijker moeten worden of er dus wel of geen (tijdelijk) kouder intermezzo zit aan te komen vanaf pakweg 8-9 januari.
De meeste regen is nu wel voorbij. Op vrijdag zijn er ook nog wat neerslagsignalen voor het zuidwesten van Nederland. De temperaturen blijven tot en met het weekend royaal boven nul, terwijl de nachten al wat minder zacht worden later. In de loop van het weekend en begin nieuwe week zou een vlak hogedrukgebied zich noord van Nederland kunnen installeren en die ontwikkeling levert een wat koudere oostenwind op. Mocht de aantrekkende ooster serieus gerealiseerd worden, zien we de middagmaxima lager uitkomen op enkele graden boven nul. Bovendien kunnen enkele nachten dan vorst gaan geven met minima tot c.a -1 of -2 graden. Wat kouder weer is dus een reƫle optie na zondag met het accent gedurende het eerste deel van de aanstaande week.
Op de middellange termijn zijn er nog steeds geen aanwijzingen dat de winter kan doorpakken.

We zien buitengewoon mild weer in de omgeving van Moskou. Berekeningen geven er een tot bijna 12 graden hogere temperatuur aan ten opzichte van normaal de eerste fase van deze louwmaand. Het moge duidelijk zijn dat we dus geen serieuze winterkou vanuit die hoek behoeven te verwachten.