Afbeelding
Foto:

Melissant: Dhr. H. Wielaard 25 jaar organist Ned. Herv. Kerk

Morgen, woensdag, zal in een bijeenkomst van kerkenraad en kerkvoogdij het zilveren organisten-jubileum van de heer Hendrik Wielaard (50) worden herdacht. Dan zal dhr. Wielaard bij hoge uitzondering eens niet op de orgelbank plaatsnemen van waaraf hij - voor de kerkgangers verborgen - zijn werk doet, maar dan zal hij eens in het midden van de belangstelling worden geplaatst...

Toch is het de orgelbank waar dhr. Wielaard zich het meest op z'n gemak voelt. Daarop heeft hij zondag na zondag, nu al 25 jaar lang, plaatsgenomen om de eredienst te begeleiden. Zelf zegt hij dat de keren die hij heeft moeten verzuimen op de vingers van twee handen geteld kunnen worden en dat lijkt ons geen geringe zaak: "Och", zegt dhr. Wielaard daar op. "Je raakt er helemaal op ingesteld, zoals een dominee weet dat hij zondags gaat preken, weet je als organist dat je zondags gaat spelen...!"
Orgelspelen en dirigeren (dhr. Wielaard heeft een 'eigen' koortje in Dirksland) zijn hem tot hobby geworden. Het begon toen in zijn jonge jaren een tante 'oppaste' die een orgel in huis had. Tante was zo goed niet of ze moest de muzikale uitingen van neefje Hendrik aanhoren. Als vervolg daarop kreeg hij van schoolmeester Swart orgellessen, zo goed als gratis nog wel, omdat hij ze gewoon niet kon betalen. Al doende leerde hij en toen 25 jaar geleden de kerkvoogdij een beroep op hem deed, zei hij van harte "ja". Nu, een kwarteeuw later, bekent dhr. Wielaard dat het een harde dobber zou zijn als hij zijn zondagse optreden zou moeten missen. "Ik geloof niet dat ik het nog missen kan...!" overweegt hij dan ook.

Hij is inmiddels aan zijn tweede orgel toe, al moet gezegd dat het huidige orgel niet geheel nieuw is. Voor een deel werden onderdelen uit het vroegere orgel gebruikt, maar dhr. Wielaard is lang niet ontevreden. Zelf verricht hij verreweg de meeste reparaties, alleen de stembeurten worden door vakmensen verricht. Hij heeft 'zijn' orgel altijd aan de praat weten te houden, alleen... het mag voor hem nog wel wat méér gaan spreken. Hij zou het orgel graag uitgebreid zien met een Quint vulstem. De ruimte om die in te bouwen is aanwezig, alleen zal het duizend gulden kosten. Als 'ie er kwam, zou dhr. Wielaard de gemeente nog mooiere muziek laten horen...!

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 9 januari 1973.