Olieboer Jan Kievit op zijn oliemannetje was een bekende verschijning.
Olieboer Jan Kievit op zijn oliemannetje was een bekende verschijning. Foto:

Verdwenen beroepen

Sommige zaken die vroeger bij het dagelijkse leven hoorde zijn definitief van het toneel verdwenen. Vaak zijn ze ingehaald door de tijd. De olieboer bijvoorbeeld, die werd overbodig toen alle huizen waren voorzien van centrale verwarming. In Middelharnis en Sommelsdijk was olieboer Jan Kievit vanaf 1949 een bekende verschijning. Tot op hoge leeftijd reed hij met zijn bakfiets door het dorp om zijn klanten te voorzien van olie voor hun petroleumstellen en oliekachels. Zijn 'oliemannetje' had geen motor en was voorzien van een tank van 200 liter. Die tankte hij vol bij de pomp van Firma Mastenbroek, bij Hotel Jacobi aan de haven. De olieboer rookte sigaren, in de volksmond noemde ze Jan weleens 'Het rokende schoorsteentje op zijn mini-tanker'.

De dorpsomroeper is helaas ook niet meer actief. Met zijn bel trok hij de aandacht van de mensen in het dorp, waarna hij het nieuws luidkeels bekend maakte. Vaak ging dat over vlees in de slachtplaats, of een vergadering van de gemeente die vroeger of later begon. Sommige dorpsomroepers gebruikten een bekken waar ze op sloegen in plaats van een bel. In Eilanden-Nieuws stond in 1957: "Komt de omroeper in de straat en wordt diens geklingel gehoord, worden de ramen opgeschoven of posten de vrouwen zich in de deur, om te horen wat de goegemeente wordt kond gedaan. Een mooi stuk folklore, dat nog maar niet moet verdwijnen."

De melkboer is verdwenen, de SRV-wagens hebben de functie overgenomen. De rijdende winkels bieden veel meer producten aan dan de melkboer in het verleden. In Achthuizen en Langstraat was Wout Mourik een bekend gezicht, hij ging 31 jaar met paard en wagen langs de huizen. Ook in andere plaatsen waren er melkboeren actief.

Drukkers zijn er ook in 2018, maar het handwerk van vroeger met letterbakken is verdwenen. Vandaag de dag moet een drukker vooral goed overweg kunnen met computers. De kolenboer zat beroepshalve altijd onder het zwart van de kolen, de komst van gas maakte een einde aan het gesjouw met kolen. De tram als onderdeel van het dagelijks leven behoort op Goeree-Overflakkee tot het verleden, maar liefhebbers kunnen bij het RTM-museum een rondrit maken met de historische tram van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij. Voor een betaalde baan als trambestuurder of conducteur kun je vandaag de dag alleen nog terecht in Rotterdam, Den Haag of Amsterdam.

Olieboer Jan Kievit op zijn oliemannetje was een bekende verschijning.
Omroeper A. de Gans aan het werk in Sommelsdijk. Hij was bode, haven- een marktmeester en tevens klokluider.
Wout Mourik nam in 1991 afscheid als melkboer in Achthuizen.
De heer Kardux in 1951, hij was toen 25 jaar in dienst bij Drukkerij gebr. de Waal in Middelharnis.
Bij Van der Valk in Middelharnis werd in 1962 een machine in gebruik genomen om kolen te zeven en in zakken te verpakken.
De opening van de trambaan bij het RTM-museum in 1996.
Historische ansichtkaart van de tram bij het station in Ouddorp.