Raad en daad

Volksliederen

Kunt u mij zeggen of élke provincie een volkslied heeft en waar ik de muziek en tekst zou kunnen kopen?

De meeste provincies hebben in de loop der jaren wel een eigen lied verkregen. Algemeen bekend is bijv. het 'Limburg, mijn vaderland', met een tekst geschreven door G. Krekelberg en op muziek gezet door H. Tijssen. U kunt het vinden in de nog vaak gebruikte bundel 'Kun je nog zingen, zing dan mee', waarvan regelmatig herdrukken zijn verschenen. In die zelfde bundel staat ook het Gelderse volkslied 'Ons Gelderland', met woorden en muziek van C.J.C. Geerlings. Het Brabantse volkslied vindt u in de bundel 'Ik zag Cecilia komen' en het 'Frysk Folksliet' staat in verscheidene verzamelwerken, zoals in het 'Frysk Lieteboek' en het in vele bibliotheken aanwezige 'Nederlands Volksliederenboek', dat samengesteld is door Daniël de Lange, dr. G. Kalff en mr. A. Loosjes. In deze laatste bundel vindt u de originele Friese tekst van E.H. Halbertsma, doch ook de Nederlandse vertaling. Deze bundel bevat ook 'De Vlaamsche Leeuw', met volledige tekst van H. van Peene en muziek van K. Miry, 'Het Transvaalsch Volkslied' door C.F. van Rees en andere historische bijdragen.

Gordelroospijn

Al lange tijd word ik als 68-jarige geplaagd door gordelroos. Mijn huisarts geeft mij weinig kans dat ik ooit van die pijn afkom, daar ik ook carapatiënt ben met ernstige longemfyseem en astma. Van een kennis kreeg ik bijgaand adres van een figuur die je er in een paar keer van afhelpt, maar daarin heb ik geen vertrouwen. Is er werkelijk geen middel om van die gordelroospijn verlost te worden?

Gordelroos is een ontsteking van een gevoelszenuw, meestal aan één kant van het lichaam, vandaar de naam gordelroos. De oorzaak is een virus die men met bijvoorbeeld Zoviran kan bestrijden, mits men daar onmiddellijk na de allereerste verschijnselen mee begint. De aandoening is erg pijnlijk en langdurig, vooral bij oude mensen. De pijn is 't beste te bestrijden met een pijnstiller, zoals u reeds voorgeschreven. Men kan hier ook vitamine B aan toevoegen. Wat genoemde figuur bij haar behandeling gebruikt is onze medische adviseur niet bekend, maar hij kan zich voorstellen dat u elke strohalm aangrijpt. Hij raadt u echter aan dat altijd in overleg met uw huisarts te doen. Sommige middelen kunnen immers niet gecombineerd worden.

Geheime wil

Een vader is in 2014 overleden, een zoon kreeg diens testament verstrekt, maar wilde het zijn zuster niet laten lezen. Nu wil deze dochter weten of zij dat testament ook kan verkrijgen of inzien. Hoe kan dat geregeld worden?

Via de notaris. In de regel wordt het testament na de dood va de erflater aan de erfgenamen voorgelezen, maar een erfgenaam kan ook om een kopie vragen. Kinderen kunnen niet onterfd worden in ons land, dus de dochter heeft er recht op te weten wat aan haar werd nagelaten.

Bij de molen

Laatst las ik iets over Willy Derby, o.m. dat dit de artiestennaam was van Willem Dieben, de broer van Lodewijk die bekend werd als Lou Bandy. Derby zong in de jaren twintig de smartlappen en maakte de meezinger 'Het plekje bij de molen' populair. Maar wie schreef de tekst en de muziek van dat nog zo vaak gezongen lied?

Die roemruchte meezinger 'Het plekje bij de molen' (populair betiteld als 'Daar bij die molen') is blijkens de originele bladmuziek afkomstig van Jan van Laar Senior, die zowel de tekst alsook de muziek hiervan schreef. Deze Jan van Laar maakte destijds ook 'Hadsjee! Het Jordaansche Volkslied'. Willy Derby schreef zelf andere liedjes uit zijn repertoire en o.m. de muziek van 'Als ik naar je blinde ogen kijk'.