Het masterplan van De Klepperstee.
Het masterplan van De Klepperstee. Foto:

Upgrading vakantiepark De Klepperstee in Ouddorp

Inspelen op veranderende wensen gasten, natuur, landschap en duurzaamheid

OUDDORP - Al vele jaren is vakantiepark De Klepperstee in Ouddorp voor toeristen, recreanten en vaste gasten een vertrouwde locatie. Een favoriete bestemming van velen. Toch vindt er een upgrading plaats, inspelend op de sterk veranderde wensen van de gasten, de visie op natuur en landschap, rust en ruimte en duurzaamheid. Een en ander naadloos aansluitend op de nieuwe recreatievisie van de gemeente. Het integrale beeld en kwaliteitsplan is al afgestemd met de gemeente en met gasten. De reacties zijn zeer positief, aldus de directeur van het vakantiepark, Jeroen den Hollander.

Door Jaap Ruizeveld

Door de voorgestelde wijziging, behoefte aan meer ruimte en aandacht voor landschap, natuur en kwaliteit zal opnieuw, na de verdunning in verband met de aanleg van Ouddorp Duin, een verdunning van het aantal eenheden op het park plaatsvinden. Minder jaar- en seizoenplaatsen, maar onderscheidende accommodaties passend binnen het bestemmingsplan en de nieuwe recreatieve visie. Accenten op speel- en attractieve mogelijkheden voor kinderen en ouderen. Meer aantrekkelijk toegankelijk. Geen barrière met slagbomen. Het idee van een afgesloten terrein ombuigen naar een concrete relatie van het park met het omringende gevarieerde landschap. Een herinrichting van het centrumgebied, waar de huidige gedateerde bebouwing plaats maakt voor een entreegebouw dat, als ontmoetingsplaats en met talrijke functionele voorzieningen, als toegangspoort tot De Klepperstee een warm welkom zal uitstralen.

Ambitieus

"Ja, de plannen zijn ambitieus. Wel realistisch en goed voorbereid", beantwoordt Jeroen den Hollander mijn vraag. "Functies en exacte invulling van bijvoorbeeld het entreegebouw worden onderzocht. Dat geldt ook voor het autoverkeer dat op het park beperkt dient te worden. En uiteraard komt er een centrale parkeerlocatie met een groene uitstraling. Voor wat voorzieningen betreft, dienen deze te passen in de directe omgeving. Denk eens aan een zwemvijver. Anderzijds culturele uitingen. Educatief en kunstzinnig. Daar moet je het park op inrichten. Ontsluitingswegen versmallen. Meer ruimte voor groen (bijvoorbeeld daarin een pluktuin) en wandel-/fietspaden.

Kritisch

De parkdirecteur schroomt niet te constateren dat de nieuwe aanpak om richtlijnen vraagt. "Die zijn er op dit moment niet voor de jaar- en seizoenplaatsen. Kwaliteit van stacaravans en chalets loopt uiteen. Soms zijn de percelen en accommodaties prima onderhouden. Helaas zijn er ook rommelige tuinen en zijn er matig onderhouden caravans. Kijk, dat moet de komende jaren nu veranderen. Daarvoor wordt een zogenoemd stijlboek opgesteld, met richtlijnen waar accommodaties minimaal aan moeten gaan voldoen. Alleen met die insteek, medewerking van betrokkenen en controles op handhaving, krijgt De Klepperstee de gewenste belangrijke kwaliteitsimpuls".

Natuur

"Wij zitten in een prachtig landschappelijk gebied. Met typische Ouddorpse elementen, zoals zandwallen en schurvelingen. Met aansluitingen op de Westduinen. Die sferen wil je graag bij de parkveranderingen terug laten komen. Als het ware van buiten naar binnen trekken. Onze landschapsarchitect heeft hierover bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met onder andere het Zuid-Hollands Landschap.", zegt Den Hollander. De bomenstructuur verdeelt ons park in verschillende landschapssferen. Lanen met bomen kruisen elkaar, waardoor Elzenmeten, Groene Kamers, het Duinbos en Hameeten ontstaan. Elk deel van het park heeft zijn eigen bomen en landschap. Bij de landschappen ligt de nadruk op natuurlijk groen, bomen en struiken krijgen de ruimte. In het integraal landschappelijk/beeldkwaliteitsplan voor de upgrading van zowel De Klepperstee als De Ridderstee hebben de (landschaps)architecten van Inside Outside en Vakwerk Architecten aan bovengenoemde aspecten ruim aandacht geschonken.

Verbindingen

Daarnaast vindt er een ontwikkeling plaats op het deelgebied Ridderstee, conform het in 2012 vastgestelde bestemmingsplan, die inspeelt op de veranderende vraag in de markt en de wensen van de consument. Het aantal eenheden op De Ridderstee wordt teruggebracht van 391 naar 104, terwijl het landschappelijke karakter van dit gebied in stand blijft. Waardevolle bomen blijven behouden en door onder andere de aanleg van poelen sluit het gebied beter aan bij de omgeving.

Uitdaging

"De geleidelijke transformatie is nu de uitdaging. Goed met onze gasten omgaan, hen de meerwaarde aantonen en de kans bieden mee te gaan in de ontwikkeling, de bereidheid om te willen investeren en daartoe afspraken te maken. De reacties van betrokkenen zijn positief. Wij willen ons onderscheiden, beklemtoont Jeroen den Hollander. Met inzet van nieuwe exploitatievormen, zoals onder andere diverse verhuureenheden. Er is vraag naar kleinere verblijfseenheden. Het starten van een pilot met cabins staat in de startblokken. Deze worden duurzaam vormgeven en circulair gebouwd. Het is alles bij elkaar een hele klus. Het vergt een flinke financiële investering, maar het is nu tijd voor verandering. Eind eerste kwartaal 2018 hopen wij de eerste stappen al zichtbaar te kunnen maken".

De Klepperstee.