Gemeenteraadsverkiezingen werpen hun schaduw vooruit

GOEREE-OVERFLAKKEE – Woensdag 27 december was de sluitingsdag waarop nieuwe politieke partijen en/of organisaties zich onder een bepaalde naam konden melden/laten registreren om aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart van dit jaar te kunnen deelnemen. De eerste stap voor eventuele nieuwkomers in het proces richting genoemde verkiezingen. Een belangrijk aspect in onze democratie werpt uiteraard haar schaduw ver vooruit. Navraag bij de gemeente Goeree-Overflakkee geeft overigens aan dat er zich geen nieuwe politieke partijen/organisaties hebben gemeld.

Door Jaap Ruizeveld

Dat betekent niet dat er bij de uiteindelijke kandidaatstelling op maandag 5 februari geen andere partijnamen kunnen opduiken dan de huidige politieke fracties die nu in de raad van Goeree-Overflakkee zijn vertegenwoordigd. Registratie van een aanduiding is/was niet verplicht. Een politieke partij kan er ook voor kiezen om deel te nemen aan de verkiezing met een zogenaamde blanco lijst. In dat geval staat er alleen een nummer bovenaan de kandidatenlijst van de partij en op het stembiljet en geen naam. Geregistreerde aanduidingen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer of Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben in principe 'doorwerking' naar gemeenteraadsverkiezingen. Deze aanduidingen hoeven niet te worden geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezingen.


Registratie

Daar komt nog bij dat eenmaal al bij de gemeente eerder geregistreerde 'partijnamen' niet opnieuw aangemeld behoeven te worden. In het geval van de gemeente Goeree-Overflakkee geldt dat vanaf het moment van de eerste lokale verkiezing bij het ontstaan van de gemeente bij de herindeling op het eiland in 2013. Een aantal (huidige) fracties heeft inmiddels na besluitvorming in hun algemene ledenvergadering al de kandidatenlijsten voor de verkiezingen bekendgemaakt. Dat geldt voor SGP, CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD. Bij VKGO is de kandidatenlijst ook intern geformeerd, maar nog niet definitief gepubliceerd. Uit interviews blijkt dat het uitgetreden PVV-Statenlid Zwerus, die in de Staten Zuid-Holland nu een eigen zetel bezet, onder de naam Leefbaar Goeree-Overflakkee zich ook zal aandienen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Navraag via de afdeling communicatie van de gemeente geeft aan dat genoemde naamstelling al was geregistreerd.

Twee stemmen

Op 21 maart krijgen kiesgerechtigden niet één, maar twee stempassen uitgereikt. Behalve de gemeenteraadsverkiezing wordt ook een raadgevend referendum gehouden over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zoals bekend zijn in de huidige volksvertegenwoordiging Goeree-Overflakkee 9 fracties opgenomen, met in totaal 29 afgevaardigden: SGP (9 leden), ChristenUnie (4 leden), VVD (3 leden) en CDA (3 leden), samen vormend de coalitiepartijen. De oppositiefracties bestaan uit PvdA (4 leden), Vrije Kernen GO (3 leden) en de éénmansfracties Eiland van Vrijheid, Van der Meer en Maliepaard. De laatste raadsvergadering in de oude samenstelling staat op de agenda voor 8 maart, waarna de nieuwe formatie voor installatie/beëdiging op 28 maart bijeenkomt.