Première Zandstad-film

OUDDORP – In strandtheater De Houten Kaap in Ouddorp is op vrijdag 26 januari de première van de film Zandstad. Zandstad is een project van Stichting Podium Goeree-Overflakkee, gebaseerd op een idee van KunstPlus.

Zandstad is bedoeld voor groep 7 van de basisscholen. De leerlingen leren letterlijk spelenderwijs welke impact de Watersnood nog altijd heeft en wat het belang is van bijvoorbeeld dijken en sluizen. Leerlingen van twee scholen, Eben-Haëzer en Buten de Poorte, gingen in september naar het strand. Daar maakten ze een dorp of een stad van zand, achter een dijkje. Dit aan de hand van wat er eerder in de klas was bedacht en uitgewerkt op een plattegrond. Ook was er al van alles verzameld om de huisjes op het strand te versieren. Toen het dorpje klaar was, werd de dijk doorgestoken en kwam de vloed eroverheen. Het gevolg was een Watersnood, zoals in 1953, met verdronken dorpen.

Het project Zandstad sluit aan bij verschillende lessen op de basisschool. Denk aan aardrijkskunde, geschiedenis, techniek, natuur en milieu en creatieve vakken. Aan Zandstad zijn allerlei activiteiten gekoppeld, zoals een excursie naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, een bezoek aan het Streekmuseum in Sommelsdijk, het componeren van een lied, het maken van gedichten en het leren van een ballet. Dit laatste onder leiding van Marina Baykova.

De film die van Zandstad is gemaakt, gaat vlak voor de vijfenzestigste herdenking van de Ramp in première. Dit gebeurt in bijzijn van wethouder Gerrit de Jong. De kinderen spelen de muziek die ze zelf hebben gecomponeerd en dragen de gedichten voor die ze zelf hebben geschreven. Er is ook een optreden met Marina Baykova en er is een tentoonstelling te zien van voorwerpen, modellen en gedichten die tijdens het project zijn gemaakt. De première begint om 13.30 uur en is vrij toegankelijk.