Afbeelding
Foto:

Waar een klein dorp groot in kan zijn...

STELLENDAM – In de laatste maand van het jaar heeft een aantal inwoners, verenigingen, kerken, scholen en de dorpsraad zich in het bijzonder voor het dorp Stellendam ingezet. De Dorpsraad doet hieronder verslag:

Het startte al in de derde zaterdag van november. De Sint kwam ook naar het dorp en alle kindertjes van Stellendam werden op deze dag verblijd met zijn komst en Pieten die de gekste en leukste capriolen uithaalden. Het ontvangstcomité, een delegatie van de plaatselijke ondernemers en wethouder Markwat, wist niet wat hen overkwam toen de stoomboot de oude haven van Stellendam binnenvoer. Haastig schreef de wethouder nog een toespraak en zo kon toch op deze dag de Sint worden ontvangen.

Wensboom

De Sint was nog maar net het land uit, of wat zag een ieder in Stellendam gebeuren? Ja, ja, dit was nog nooit vertoond voor het Haegsche Huus. Er werd een grote wens-/kerstboom geplaatst. Hij was wel 8 meter hoog. En breed dat hij was! Op de scholen van Stellendam en onder de kinderen die elders lager onderwijs verkrijgen, werden met behulp van het onderwijzend personeel 400 wensballen uitgedeeld. De kinderen konden op een briefje een wens voor een ander doen en in de wensbal doen. Op woensdagavond 13 december konden de kinderen hun wensbal in de wens-/kerstboom ophangen en dit werd onder de mooie muzikale geluiden van het jeugdorkest van muziekvereniging De Hoop massaal gedaan. Op deze avond werd ieder van de aanwezigen door de beheerster van het Haegsche Huus verrast met een kop warme chocolademelk en een lekkernij erbij.
Op vrijdag verrees bij en rondom het Haegsche Huus een heuse wintermarkt, met levende kerststal, arrenslee en een heuse orgelman. In de ijzige kou werd door een vijfentwintigtal ondernemers/kooplieden hun waar aan de man gebracht en gelukkig kwamen in groten getale de mensen van Stellendam en omgeving naar deze markt toe. In de avonduren werd onder het genot van een warme chocomelk en glühwein prettig op de markt genoten, dit met de aangename klanken van het koperensemble van muziekvereniging De Hoop.

Wensballen

Op deze avond werden ook door wethouder De Jong de winnaars van de wensballen kenbaar gemaakt en door de aanwezigen werd soms met een brok in de keel kennisgenomen welke wens een kind had voor een ander. Gelukkig kon het actiecomité erg veel wensen vervullen, omdat door vele ondernemers voor dit doel veel waardebonnen, geschenken en dergelijke waren geschonken. Na de markt kon een ieder zich nog in het verenigingsgebouw onder discogeluiden vermaken. Dit onderdeel werd volledig door de beheerster van het Haegse Huus en haar medewerkers verzorgd.Naast de wensballenactie werd ook in het bijzonder door het actiecomité stilgestaan bij een actie in samenwerking met de voedselbank en direct betrekking hebbend op het dorp.

De dorpsraad heeft voor dit totaal evenement een belangrijk gedeelte van haar ter beschikking staande budget beschikbaar gesteld. Omdat een ieder vanuit de gemeenschap Stellendam aan het evenement kon deelnemen.
De leden van de dorpsraad, die voornamelijk alleen maar faciliteren, zijn erg blij met de samenhorigheid die men uit verschillende verenigingen, bewonersgroepen en scholen heeft ondervonden, maar ook met de steun en medewerking van de ondernemers van Stellendam en een aantal erbuiten. Twee namen die bij de opzet en uitvoering met name mogen worden genoemd, zijn Lena Moerkerke en Diana Nuij. Naast de week van de wintermarkt is er ook in deze gure wintermaand weer, in samenwerking met het jeugdwerk van de kerken, aan de ouderen van onze dorpsgemeenschap een klein presentje overhandigd. "Naast dit mooie en prachtige werk, wat tot meer samenhorigheid in onze samenleving kan leiden, staan er voor komend jaar een aantal grote projecten op stapel, te weten in het kader van erfgoed, het aanpakken van het jagerpad naast de oude haven en het terugplaatsen van het Rode Signaal licht", aldus de dorpsraad.

"Daarnaast zal er ook komend jaar een belangrijk project zijn: een invulling voor het vervallen busstation tegenover het Wapen van Stellendam. Al met al zaken die de bevolking van Stellendam bezighouden en waar een klein dorp groot in kan zijn".