Afbeelding
Foto:

Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland

Nieuwe voorzitter zoekt veel nieuwe vrienden

DIRKSLAND – De Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland heeft een nieuwe voorzitter. In september nam Karel Olsthoorn de voorzittershamer over van Pieter Helmsing. De stichting heeft als doel het welzijn van alle patiënten te ondersteunen, zodat zij zich zoveel mogelijk thuis kunnen voelen in hun eigen ziekenhuis. Een nobel streven, waaraan de nieuwe voorzitter niet te veel wil veranderen, behalve aan het aantal vrienden en partners van de Stichting. Hij hoopt er nog veel meer te verwelkomen in de toekomst.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De Stichting telt momenteel 65 vrienden en zes partners. Deze laatste zijn bedrijven, die het doel onderschrijven en daarmee hun maatschappelijke betrokkenheid tonen met de regio. Van de binnengekomen donaties en giften is in het verleden al veel apparatuur aangeschaft, waardoor de patiënten sneller geholpen kunnen worden en ook niet meer naar een ander ziekenhuis hoeven uit te wijken. Karel Olsthoorn hoopt dit voort te kunnen zetten. Hij is zelf al vijftien jaar verbonden aan het ziekenhuis als analist op het laboratorium. In deze functie had hij veel te maken met de eerste voorzitter, Pieter Helmsing, en werkte veel met hem samen. Het was dus niet helemaal toevallig dat de heer Helmsing hem vroeg om het stokje na tien jaar over te nemen. Karel Olsthoorn nam de uitdaging graag aan.

Geen spijt

"In januari ga ik vervroegd met pensioen", vertelt hij, "maar eigenlijk ben ik al in april gestopt, omdat ik nog heel veel verlofdagen had staan. Toch blijf ik graag bij het ziekenhuis betrokken en dus heb ik 'ja' gezegd op de vraag van Helmsing. Naast mijn nieuwe voorzittersfunctie ben ik overigens ook al een aantal jaren met veel plezier voorzitter van de personeelsvereniging. Ik doe de nieuwe functie er graag bij, want ik draag het ziekenhuis een heel warm hart toe. Dat is ook de reden, dat ik nu, na mijn pensionering, in Dirksland blijf wonen. Vijftien jaar geleden kwam ik, samen met mijn vrouw, hier naar toe, na jaren werkzaam te zijn geweest in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel. Wij hadden altijd gezegd dat we in een rustigere omgeving wilden gaan wonen, zodra de kinderen uit huis zouden zijn. Toen de vacature in Dirksland voorbij kwam, hebben we dat gedaan en daar hebben we beiden nooit spijt van gehad. Het beviel ons meteen prima. Helaas is mijn vrouw een paar jaar geleden overleden. Maar ook nu ik alleen ben, heb ik besloten op het eiland te blijven. Ik voel me hier thuis en ben verbonden aan diverse verenigingen en instanties. Nee, ik ga hier nooit meer vandaan".

Steun

"Nu ik thuis ben, heb ik ook de benodigde tijd voor mijn nieuwe voorzittersfunctie", vervolgt Karel. "Het vergt toch wel wat om mezelf goed in te lezen en alle stukken door te nemen, heb ik inmiddels gemerkt. Gelukkig kan ik rekenen op de steun van mijn medebestuursleden Toos Buijs-Vermue, de secretaris en Arna de Wit-Mulder, de penningmeester. Zoals ik al aangaf, wil ik voorlopig nog niet veel veranderen. De Stichting staat voor een mooi streven en dat wil ik graag zo houden. We blijven ons inzetten voor het welzijn van de patiënt, dat staat altijd voorop. We proberen een mooi spaarpotje op te bouwen, waarmee we aan wensen kunnen voldoen. Het ziekenhuis inventariseert met welke extra mogelijkheden de zorg voor patiënten verbeterd kan worden en maakt een inschatting van de te verwachten kosten. Nadat de Stichting één van de gekozen projecten heeft kunnen realiseren, wordt door het ziekenhuis een nieuwe inventarisatie gemaakt. We hebben dus altijd heel nauw contact met de Raad van bestuur over alle projecten. Immers, wij kunnen natuurlijk wel een apparaat aanschaffen, maar vervolgens is het wel aan het ziekenhuis om voor het onderhoud te zorgen. Dus goed overleg is erg belangrijk".

Nieuw project

Ons laatste project is ECG-apparatuur voor de afdeling Spoedeisende Hulp", zegt Karel tot slot. "Inmiddels hebben we voldoende geld bij elkaar gespaard om deze aan te schaffen, maar we gaan natuurlijk door. Ik wil zelf actief op pad gaan om bedrijven te benaderen om partner te worden. Dat wordt wel even wennen, want ik heb totaal geen ervaring op dat gebied, maar het is een mooie uitdaging. En natuurlijk hoop ik dat we er veel nieuwe vrienden bij krijgen en dat we niet vergeten worden, als clubs of verenigingen een goed doel willen steunen. Uiteraard blijven we ook vertrouwen op de vele giften en legaten, die mensen ons anoniem schenken. Gewoon omdat zij onze Stichting een warm hart toedragen. Geweldig toch?"

Meer informatie over de projecten of hoe men de Stichting kan ondersteunen is te vinden op: www.vrienden.zhsdirksland.nl.