De bakkerij in Stad aan 't Haringvliet, waarmee het allemaal begon (foto Streekarchief Goeree-Overflakkee).
De bakkerij in Stad aan 't Haringvliet, waarmee het allemaal begon (foto Streekarchief Goeree-Overflakkee). Foto:

Fonds voor goede doelen uit nalatenschap koekjesfabrikant Nipius

GOEREE-OVERFLAKKEE – Naast bijvoorbeeld het Paul van Hessenfonds, de Boedel Dabbe en de Boedel Bigge is er sinds kort een nieuw fonds voor goede doelen actief op Goeree-Overflakkee: het Familie Nipius-Roos Fonds. Het fonds, dat een substantieel bedrag bevat, is gesticht door Teun en Corrie Nipius, die bekendheid verwierven en kapitaal vergaarden met hun koekjesfabriek Nipius Banket.

Door Kees van Rixoort

Teun Nipius, zoon van een smid en winkelier in Stad aan 't Haringvliet, was een onorthodoxe ondernemer. Een man die volledig zijn eigen weg ging. Met groot succes. Kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1947, nam hij een bakkerij over in Stad. Het was een van de vier bakkerijen die het dorp toen telde. Samen met zijn vrouw Corrie en hun zoon Ko bouwde hij het zaakje op de hoek van de Voorstraat uit tot een goedlopende winkel.

Niet in de laatste plaats door het gebak en de koekjes, die een steeds grotere klantenkring opleverden. Typerend voor de man die wel in was voor een gekkigheidje, was de aanbieding waarmee hij heel veel volk naar de winkel wist te trekken: zes tompoezen voor 1 gulden, terwijl ze altijd voor 15 cent per stuk over de toonbank gingen…

Na zeventien jaar hard werken zette de familie Nipius een koekjesfabriek neer aan de haven van Stad aan 't Haringvliet. Dat was in 1964. Teun Nipius speelde daarbij handig in op de ontsluiting van het eiland, die in diezelfde jaren een feit was, eerst door de aanleg van de Haringvlietbrug en later gevolgd door nog een aantal vaste oeververbindingen.

Roomboter

De koekjes, wel veertig verschillende soorten, trokken de aandacht omdat ze van honderd procent roomboter waren gemaakt. Een kwaliteitsproduct, dat ook Albert Heijn en andere supermarktketens in de schappen wilden hebben. Zo was het merk verkrijgbaar in het hele land. Wie businessclass vloog met de KLM kreeg bij zijn kopje koffie een koekje uit Stad.

Het ging heel goed met Nipius Banket, zoals de fabriek heette. Er werkten tientallen mensen, waarmee Nipius een grote werkgever was op Goeree-Overflakkee. Weer na zeventien jaar vond het echtpaar Nipius het welletjes en droeg Teun Nipius zijn bedrijf over aan drie personeelsleden.

De koekjesfabriek vierde na een achttal jaren nog het vijfentwintigjarig jubileum waarna het bergafwaarts ging met de zaak. De fabriek verhuisde nog naar Sommelsdijk, maar daar en ook na een overname door Koekjesfabriek Tanis uit Ouddorp was niet te voorkomen dat de financiële moeilijkheden groter werden en de zaak uiteindelijk failliet ging.

Teun en zijn vrouw hadden eerder al besloten van hun vermogen een fonds te stichten. Dat was in 1999, maar het Familie Nipius-Roos Fonds is pas sinds september 2017 actief. Na het overlijden van Teun, zoon Ko en als laatste Corrie (in 2016). Het in het fonds gestorte bedrag moet intact blijven, maar het rendement van de beleggingen is bedoeld om ten goede te komen aan activiteiten van binnen de gemeente Goeree-Overflakkee gevestigde instellingen en organisaties, ten behoeve van de kernen Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan 't Haringvliet. Het gaat om activiteiten op diverse terreinen: maatschappelijk en sociaal, studie en opleiding, muziek, historisch, cultureel, gehandicaptensport, kerkelijk en wetenschappelijk.

Meer informatie over het fonds is te vinden op www.nipiusroos.nl. Het bestuur van de stichting bestaat uit Gerrit Littel (voorzitter en penningmeester), Leendert van Nimwegen (secretaris), Gerard de Jager en Leendert van der Stoep. Dat buigt zich over aanvragen voor financiële bijdragen uit het Familie Nipius-Roos Fonds. De eerste aanvraag was er een van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Die is gehonoreerd.