Afbeelding
Foto:

Alle cavia's zijn welkom bij Caviaopvang in Oude-Tonge

OUDE-TONGE – Marga van Elk was altijd al dol op Cavia's. Toen ze er zelf een aantal als huisdier wilde stuitte ze op een advertentie van de Stichting Cavia in Bakkeveen Friesland. Omdat ze regelmatig contact had met de Stichting kreeg ze de vraag of ze zelf cavia's wilde gaan opvangen. Dat wilde ze wel en zo liep een hobby behoorlijk uit de hand. Niet dat Marga dat erg vindt. Juist niet, want ze is dol op de beestjes. Samen met haar partner Jan van der Linden verzorgt ze naast cavia's ook nog schapen, biggen, kippen en katten. Het huis en de bijgebouwen aan de Magdalenadijk in Oude-Tonge op landgoed 'Ons Eiland', zoals ze het zelf noemen, staan in het teken van dieren en daar zijn Marga en Jan heel gelukkig mee.

Jan zet zich al een aantal jaren in voor de Stichting Zwerfkatten Rijnmond en Marga is met haar Stichting onderdeel van Stichting Cavia Bakkeveen. "In 2013 kreeg ik het verzoek om zelf cavia's op te vangen", vertelt ze. "Ik ben begonnen met een noodopvang, maar inmiddels kunnen mensen hier ook terecht voor het aanschaffen van een cavia en ik verzorg cavia's die niet meer herplaatsbaar zijn. Met name omdat deze te oud zijn. Cavia's kunnen vier tot acht jaar oud worden. Een beestje van zes of zeven jaar sta je dan niet meer af aan mensen. Ze mogen hier hun oude dag slijten. Wel kunnen mensen ze adopteren door middel van een jaarlijkse financiële bijdrage. Dit geld komt geheel ten goede aan de cavia's die hier zitten. Voor de cavia's die we wel kunnen herplaatsen vragen we een bijdrage voor het voer en de kosten van de dierenarts. Dat moet ook wel anders is het niet te doen". Marga werkt met veel plezier fulltime in het onderwijs en haar salaris gaat grotendeels op aan de dieren. "Maar dat heb ik er graag voor over", laat ze weten. "Iedere hobby kost immers geld. En dit is nu eenmaal mijn hobby".

Groepsdieren
Op het moment van schrijven vangen Marga en Jan 23 cavia's op. Dat Marga zeer gedreven is, blijkt wel als ze een rondleiding geeft langs de verblijven, waarover alle cavia's keurig zijn verdeeld. Beertjes, zeugjes, gecastreerd en ongecastreerd. "Al zijn het groepsdieren, je kan ze niet zomaar allemaal bij elkaar zetten", legt ze uit. "Ongecastreerde mannetjes gaan vechten en ook de dames zijn dan niet veilig, want cavia's kunnen zich al op een leeftijd van vier weken voortplanten". Marga kent bovendien alle cavia's bij naam en weet ook nog precies waar ze vandaan komen. "De redenen om ze hier te brengen zijn heel divers. Het is omdat de kinderen groter worden en er niet meer naar omkijken, of er is sprake van een allergie, een scheiding, verhuizing of overlijden. Of het is omdat twee cavia's het niet samen kunnen vinden. Sommige mensen geven ze even af, anderen staan met tranen in hun ogen. Het maakt ons niet uit. Alle dieren zijn welkom en we hopen ze een goed nieuw thuis te kunnen bezorgen. Mensen mogen ze dan ook kosteloos brengen. Alleen bij het afhalen heb ik wel de eis dat de cavia niet alleen zal zijn. Men kan er wel een afnemen als men zelf thuis al een cavia heeft, maar anders gaat het per twee. We hebben hier zelfs de mogelijkheid om ze alvast aan elkaar te laten wennen, dan weten we zeker dat het bij de mensen thuis goed zal gaan".

Herplaatsen
In totaal kunnen Marga en Jan 30 tot 50 cavia's tegelijk opvangen. Mochten het er teveel worden, dan gaat een deel naar de hoofdvestiging in Bakkeveen. Op de vraag of ze wel eens moeite heeft om bepaalde cavia's weg te brengen is het antwoord ontkennend. "We hebben, zoals ik al zei, ook een aantal oudjes hier. Dat zijn onze eigen cavia's en die mogen lekker blijven, zolang ze leven. Maar voor de anderen willen we natuurlijk het liefst dat ze een goed en fijn thuis krijgen. Dat is gelukkig al heel vaak gebeurd. We hebben er inmiddels meer dan 100 kunnen herplaatsen en dat is erg fijn. Sommige mensen houden ons op de hoogte hoe het met ze gaat en dat is natuurlijk helemaal leuk. Daar doe je het voor. Het geeft ons heel veel voldoening en we hopen dit nog lang te kunnen doen".

Wie meer wil weten over de Caviaopvang in Oude-Tonge kan een kijkje nemen op de gelijknamige facebookpagina van de stichting. Meer informatie is ook te verkrijgen via de Stichting Cavia.com in Bakkeveen. Zij verwijzen dan door naar Oude-Tonge.

Afbeelding