(v.l.n.r.) Peter, Nico en Michelle Vogelaar op de verlaten of lege camping.
(v.l.n.r.) Peter, Nico en Michelle Vogelaar op de verlaten of lege camping. Foto:

De wintertijd betekent alles behalve rust op de camping

STAD AAN HET HARINGVLIET – In de wintermaanden is het rustig op ons eiland, wat betreft de toeristen. De campings sluiten de poorten en voor de eigenaren breekt een tijd van rust aan. Tenminste, dat zou je verwachten, het tegendeel is echter waar. Zodra de laatste kampeerders zijn vertrokken, gaat het werk juist beginnen. De familie Vogelaar runt, naast hun akkerbouwbedrijf, een camping nabij Stad aan het Haringvliet en legt graag eens uit, wat er in de winterperiode zoal op het programma staat.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

"Op 31 oktober verlaten de laatste gasten onze camping "Het Vogelnest", vertellen Nico, Michelle en Peter Vogelaar. "Dan wordt het water afgesloten en is overnachten hier niet meer mogelijk. Pas op 15 maart zijn onze gasten weer welkom". Camping Het Vogelnest telt momenteel 128 plekken, waarvan er 60 zijn bezet met stacaravans. De overige plekken zijn voor toercaravans, campers en tenten. "De stacaravans blijven uiteraard staan", vertelt Nico, "maar er mag en kan niet meer worden overnacht. Wel kunnen de eigenaren overdag langskomen om wat onderhoud te plegen of hun buitenboeltje bij te houden. Ook voor ons breekt er dan een periode van onderhoud aan. Aangezien alle plaatsen zijn voorzien van gras en omringd met heggetjes, begrijp je wel, dat het een behoorlijke klus is om alles te snoeien en het gras opnieuw in te zaaien. Het grote snoeiwerk, bewaren we expres voor de winterperiode, omdat dat nogal wat overlast zou geven aan onze gasten en dat willen we natuurlijk niet. We beloven ze ruimte, privacy en rust en daar houden we ons aan. In het seizoen houden we het wel een beetje bij natuurlijk, maar dan proberen we in 1 dag alles rond te hebben. Naast het campinggedeelte wordt ook al het onderhoud gepleegd aan de drainages en de centrale voorzieningen. Die worden van boven tot onder flink schoongeboend en eventuele gebreken worden hersteld, zodat alles op 15 maart weer tiptop in orde is. Klaar voor het nieuwe seizoen".

Akkerbouwbedrijf

"Het vergt inderdaad behoorlijk wat tijd om alles rondom weer netjes te krijgen", vult broer Peter aan. "En dat wordt elk jaar meer. Onze ouders zijn in 1995 gestart met een minicamping van 15 plekjes en inmiddels zijn dat er dus 128. We zijn zelfs nog van plan om nog wat verder uit te breiden. Het kan nog steeds. We mogen tot aan het naastgelegen natuurgebied. Dus dat gaan we in de wintermaanden allemaal eens rustig bekijken, berekenen en voorbereiden. We zijn al bezig met het inzaaien van gras en het planten van nieuwe heggetjes. Daarnaast hebben we natuurlijk eveneens ons akkerbouwbedrijf en ook dat slokt nogal wat tijd op. Het meeste is al van het land, maar we gaan de bietencampagne nog in. Dus, nee, voor ons is de winter niet echt de tijd om achterover te leunen. Wat wel een voordeel is, is dat we in de winter wat minder gebonden zijn aan tijd. We hoeven onze dagen niet zo strak in te plannen, als in het hoogseizoen".

Laagdrempelig
Michelle, de echtgenote van Nico, helpt ook fulltime mee in het bedrijf. Voor haar wordt het wel wat rustiger. "Nou niet helemaal hoor", lacht ze. "We gaan de folders weer eens bijwerken en de website, de nieuwsbrieven en natuurlijk alle administratieve zaken op orde brengen. Verder denken we alvast na over de activiteiten voor het nieuwe seizoen. Wat voor mij wel rustiger wordt is de aanloop van de gasten. De zomermaanden zijn behoorlijk druk en je kunt niet altijd weg, wanneer je wilt. We hanteren vaste openingstijden voor onze receptie en dan moet je er wel zijn natuurlijk. De receptie is trouwens gewoon hier in de keuken hoor. Onze gasten kunnen hier binnenstappen en gezellig aan de keukentafel plaatsnemen. We houden het graag laagdrempelig en we merken dat dat wordt gewaardeerd. Tja sommigen zijn inmiddels als familie. Die komen hier al meer dan 20 jaar. Puur vanwege de rust. We hebben niet zoveel voorzieningen voor kinderen en dus zijn onze meeste gasten wat ouder. Mensen met boeken en een fiets, zo kun je ze het best omschrijven. Toch is het wel stil hoor in de winter, als ze er niet zijn. Aan de andere kant, heb ik dan wel wat meer tijd voor onze kinderen. Dus daar geniet ik ook weer van".

Op 15 maart gaat, zoals vermeld, de camping weer open. "Dan staat er gewoon een file voor de poort", weten Nico, Michelle en Peter. "Veel gasten zijn blij, dat ze weer kunnen komen en wij zijn dat ook. Ook al begint de drukte weer, we doen het met heel veel plezier en hopen dat nog lang te kunnen volhouden."

Afbeelding