Afbeelding
Foto:

Havenmeester Saskia Wessel:

'De haven is mijn kantoor'

Als je in Rockanje opgroeit, een paar minuutjes fietsen van het strand, speelt water een belangrijke rol in je leven. Saskia Wessel is er het levende bewijs van. Sinds een jaar of vijf is ze havenmeester van de Parkhaven in Middelharnis. "Dit is mijn kantoor", wijst ze met grote glimlach over de haven, "wie wil dit niet?"

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Saskia is opgeleid tot grafisch vormgever. Ze was bijvoorbeeld betrokken bij het magazine Over Flakkee, dat tegenwoordig een maandelijkse bijlage van Eilanden-Nieuws is. Ook was ze een tijdje dierenartsassistente. Maar verder is het water, water, water dat de klok slaat in haar leven. "We hebben in 2009-2010 een jaar op Bonaire gewoond en gewerkt. Met een zeilcharter gasten rondvaren, zo is het zeilvirus ontstaan."

Nadat zij en Arthur, haar partner, weer terug waren gekeerd naar Nederland, begon het op den duur toch weer te kriebelen. "Toen zijn we een halfjaartje naar Ibiza gegaan om op een zeiljacht te wonen en het te beheren. Ook daar zeilden we met gasten rond."

Aangenaam…

Nu spelen de wateravonturen zich weer wat noordelijker af, aan het eind van het havenkanaal van Middelharnis. Daar heeft Saskia de Parkhaven onder haar beheer. "Grappig: veel mensen denken bij een havenmeester aan een man. Het gebeurde eens dat iemand tegen me zei: ik zoek de havenmeester. Ik stak mijn hand uit en zei: aangenaam… En als Arthur hier loopt, denkt men dat hij de havenmeester is. Aan de andere kant krijg ik wel leuke reacties. De meeste havenmeesters zijn immers mannen. Ik ken nog één vrouwelijke, in Hellevoetsluis."

De Parkhaven telt 85 ligplaatsen. Deels zijn die vast, deels voor passanten. Er is een kom en een gedeelte langs het kanaal, beide voorzien van steigers. Het werk van de havenmeester is heel divers. "Ik verhuur ligplaatsen en ontvang passanten. Verder maak ik het sanitair schoon en doe ik een klein stukje onderhoud." Saskia is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. "Als er iets is moet je naar de haven. Bij een storm ga ik kijken hoe de boten erbij liggen. Er is ook weleens een brandje geweest – vóór mijn tijd -, dan moet je het hek opendoen voor de brandweer."

Drijvende camping

Volgens de havenmeester kiezen mensen voor de Parkhaven omdat die heel rustig en gemoedelijk is én dicht bij het populaire strandje aan het havenhoofd. "Zeilers en mensen met een motorboot zijn vaak aparte groepen, maar hier heb je alles bij elkaar. Het is net een drijvende camping", zegt Saskia. "Kijk, de haven begint zich weer goed te vullen. Het seizoen trekt aan." Sommige gebruikers van de haven komen uit de directe omgeving, maar de Parkhaven trekt ook mensen uit andere delen van Nederland, en zelfs uit het buitenland.

Saskia komt veel mensen tegen in haar werk. "Dat is het leukste, al die passanten: iedere keer ontmoet je andere mensen en hoor je andere verhalen. Als havenmeester ben je dienstverlenend bezig. Dat doe ik graag: even helpen of een vraag beantwoorden. Je krijgt vanzelf een band met je huurders."

Veel huurders hebben ook een band gekregen met Pepper, de hond van de havenmeester. De havenhond krijgt regelmatig een snoepje of een brokje. Ook dat maakt 'de drijvende camping' tot een gemoedelijke plek. Evenals de kaartjes van tevreden klanten die Saskia in haar bus vindt: 'Dank je wel voor de goede zorgen. Tot volgend jaar!'