Afbeelding
Foto:

"Rijles moet maatwerk zijn!"

DIRKSLAND – Op Goeree-Overflakkee is Verkeersschool Cees Koert te Dirksland een klinkende naam als het gaat over kwaliteit, persoonlijke aandacht en vooral ook het leveren van maatwerk tijdens de rijopleidingen. Dat dit alles een subliem slagingspercentage oplevert spreekt voor zich. Met vier lesauto's en vier instructeurs vormt Koert een middelgrote rijschool op het eiland. Maar ook voor het behalen van het motorrijbewijs kunnen kandidaten er terecht. De motorrijlessen geeft Cees (49) zelf. Tijdens de lessen rijdt hij altijd, weer of geen weer en het hele jaar door, zelf op de motor mee, dus niet in een auto erachteraan. Graag vertelt hij erover.

Door Hans Villerius

Maatwerk

"Het geven van rijles moet maatwerk zijn. Je kandidaten zijn geen nummer. Als instructeur pas je je aan hem of haar aan, aan diens capaciteiten en persoonlijke omstandigheden en met ruimte voor de kandidaat om op een ontspannen manier te ontdekken wat 'ie kan. Als je ze zó opleidt, leren ze het snelst."
Vanuit de maatwerkgedachte is Cees geen voorstander van het aanbieden van lespakketten. "De één heeft meer lessen nodig, de ander minder. Lessen die je bijkoopt wanneer je pakket 'op' is, zijn dan ineens veel duurder. Maar als je er minder nodig hebt, krijg je de overblijvende niet terug! Hier houd ik niet van. Je geeft de individuele kandidaat wat 'ie daadwerkelijk nodig heeft, gewoon eerlijk waar ze goed mee zijn. Als kandidaten klaar zijn voor het examen laat je ze ook afrijden, zonder wachttijden, ook al hebben ze nog geen tweeduizend euro bij je neergelegd. Soms gaan kandidaten hier al voor minder dan duizend euro de deur uit. Maar maatwerk zit 'm ook in een flexibele manier van werken en plannen, zodat bijvoorbeeld nieuwe kandidaten op korte termijn kunnen beginnen."

Cees leidt bewust niet op om het motorrijbewijs A1 te halen, voor kandidaten tussen de 18 en 20 jaar. "Vanwege het beperkte motorvermogen waarmee hierbij mag worden gereden kunnen deze motorfietsen onvoldoende met de verkeersstroom mee en dat is zondermeer gevaarlijk", legt hij uit. Voor het rijbewijs A2 en A leidt hij wel op. Nadat kandidaten de bediening van de motorfiets en het nemen van bochten onder de knie hebben, gaat Cees met ze de weg op. Op rustige wijze communiceert hij telkens via de portofoon met zijn kandidaten, die hij geen moment uit het oog verliest.

Circuitvaardigheden

Binnenkort start Cees, in samenwerking met VP Motorsport en een aantal coureurs en oud-coureurs, ook met geven van circuitvaardigheden, om te leren racen op het circuit. De eerste belangstellenden zijn er al! En omdat hij eraan hecht de goede band met z'n motorkandidaten te houden nadat ze geslaagd zijn, organiseert hij jaarlijks een motortoertocht door de omgeving.

Meer info

Wie meer wil weten, kan kijken op www.ceeskoert.nl, mailen naar info@ceeskoert.nl of bellen naar 0187 601412 of 06 233 267 81.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding