Afbeelding
Foto:

"Het Tesla-verhaal"

Elektrisch rijden, automerken zijn er volop mee bezig modellen te ontwikkelen die op elektriciteit rijden. Gevestigde merken zetten steeds verdere stappen voorwaarts op dit terrein, maar gingen dat pas doen nadat in 2003 één nieuw merk zich op de automarkt presenteerde waarvan álles uitsluitend op elektriciteit werkt: de Tesla. Een in meerder opzicht bijzondere wagen die sinds zijn lancering op de automarkt nog altijd tot de verbeelding spreekt. Ook op Goeree-Overflakkee rijden er enkele. Aan één van de bestuurders, directeur Martin Hobbel van Flakkee Verhuizers te Middelharnis, vroegen we hoe het is om in een Tesla te rijden.

"Eén ding moet wel vooropstaan", zegt Martin voordat hij aan een interview wil meewerken: "ik heb geen Tesla omdat ik zo nodig in een luxe en in aanschaf heel dure auto wil rijden. Maar er zit een verhaal achter. Het Tesla-verhaal, waaróm rijd je Tesla? Als dát verhaal verteld mag worden, wil ik dat graag doen." En daarom hier: het Tesla-verhaal.

Onkostenbesparing

Flakkee Verhuizers heeft flink geïnvesteerd in CO2-besparing en duurzaamheid. Een batterij zonnepanelen op het dak levert de nodige groene stroom en in dat denken past ook de aanschaf, ruim twee jaar geleden, van de Tesla Model S, waarmee Martin voor z'n werk soms zevenhonderd kilometer op één dag aflegt. Daarbij bespaart de Tesla hem veel onkosten, zo veel dat het ook uit financieel oogpunt alleszins de moeite bleek om deze auto aan te schaffen."Oké, de aanschaf van een Tesla is niet mis, zo'n honderdduizend euro", zegt Martin. "Maar je moet dit breder en op termijn kunnen bekijken. Door de regelgeving waaronder de Tesla viel toen ik 'm kocht, betaal ik geen cent Motorrijtuigenbelasting en heeft de auto slechts vier procent bijtelling voor de Inkomstenbelasting, dit tegenover 22 procent voor een normale auto. Tel daarbij op dat mijn brandstofkosten nihil zijn en dat het onderhoud aan de Tesla minimaal is, dan scheelt dat echt ontzettend veel. Zó veel dat ik uiteindelijk net zo duur uit ben als wanneer ik een Volkswagen Passat had aangeschaft en daar tien jaar mee zou rijden. Uitgaan van tien jaar is voor mij niet vreemd, want ik ben gewend m'n auto's helemaal op te rijden."

Andere rijbeleving

"Ja", vertelt Martin verder, "het rijden in een Tesla geeft zeker ook een andere beleving aan het autorijden. Door de geavanceerde technieken die in de wagen zijn verwerkt, is het rijden heel comfortabel, veel relaxeter en stukken minder vermoeiend."

Om daar in de praktijk iets van te laten ondervinden, stappen we in voor een klein rondje rond Middelharnis. Bij het plaatsnemen in de wagen valt allereerst het op het dashboard centraal geplaatste zeer grote touchscreen op, waarop je alle instellingen kunt regelen, van navigatie tot klimaatbeheersing, van veringsouplesse tot persoonlijke stoelinstellingen en tot het weergeven van hoe in de achterliggende tijd met de Tesla is gereden. Met een paar tikken op het scherm ben je klaar. En voor heel veel instellingen is er ook nog de mogelijkheid om deze spraakgestuurd te regelen. Je spreekt simpel de opdracht uit en hoeft het scherm zelfs niet aan te raken.

Merkwaardige ervaring is 't dat je niets hoort wanneer je wegrijdt. En bijzonder is de vernuftige Auto Steer-functie: als de wegomstandigheden dat toelaten, rijdt de Tesla volkomen zelfstandig. Om te laten zien wat dat inhoudt, voert Martin via het scherm in welke route moet worden gereden, welke snelheid maximaal gereden mag worden en welke afstand de auto moet houden tot wat zich ervóór op de weg bevindt. Wanneer de Tesla wegrijdt, vervolgt 'ie verder volautomatisch z'n weg. Aan de hand van de belijning op de weg worden de bochten feilloos genomen. Wanneer een langzamer rijdende vrachtwagen opdoemt remt de Tesla vanzelf af, om vervolgens weer vaart te maken zodra dat kan. "Je moet alleen wel een hand aan het stuur houden", geeft Martin aan, "want als de auto geen hand aan het stuur signaleert, geeft 'ie eerst een waarschuwing, om bij negeren daarvan het hele Auto Steer-systeem uit te schakelen. Je moet dan eerst de auto uitgezet hebben om opnieuw met het systeem te kunnen rijden."

Bijzonder om te ervaren is het enorme motorvermogen dat de Tesla heeft en daarover al vanaf stilstand beschikt. "Ben je er klaar voor?", vraagt Martin voor de zekerheid. Wat volgt is een schok die je diep naar achteren in je stoel drukt en je in zo'n vier en een halve seconde op de honderd kilometer per uur brengt. Laat je het gas los dan voel je dat de auto vanzelf afremt, om daarmee weer nieuwe energie op te wekken.

"Alles is erop gemaakt om tijdens het rijden zo weinig mogelijk luchtweerstand te hebben", vertelt Martin verder. "Daarom verdwijnen, zodra je ze niet meer nodig hebt, zelfs de handgrepen in het portier. En doordat de accu's van de auto in de bodemplaat zitten, ligt het zwaartepunt zo diep mogelijk, waardoor de op vier wielen aangedreven Tesla als een Magneet op de weg ligt. Het is één van de veiligste auto's van dit moment."

Actieradius

Is het geen nadeel dat een volkomen elektrisch rijdende auto een beperkte actieradius heeft?

"Bij de Tesla niet", zegt Martin. "Op een volledig opgeladen accu rijdt 'ie zo'n 350 kilometer. Maar voor Tesla zijn er zowel in het binnen- als in het buitenland ontzettend veel supercharge locaties. Als je je accu bijna leeg hebt gereden, heb je die hier met een halfuur weer vol. Wachttijden op die punten zijn er eigenlijk nooit. Zelfs in Amsterdam, dat als drukste superchargepunt van Europa teboekstaat, bedroeg tot op heden de langste wachttijd slechts vijf minuten. Goed, het tussentijds opladen verlengt wel je reistijd. Maar intussen kun je ook wat op je laptop doen, even je benen strekken en ontspannen. Mijn ervaring is dat ik nu veel relaxeter op de plaats van bestemming aankom. Je moet alleen wel anders je ritten plannen, rekening houdend met de superchargepunten, maar die rekent Tesla in het navigatiesysteem keurig voor je uit, zodat je daar zelf helemaal geen omkijken naar hebt."

Nadelen

Zijn er geen andere nadelen aan de Tesla verbonden?

"Ja", zegt Martin. "Op Model S kan geen trekhaak. Op Model X kan dat wel, maar met een aanhanger of caravan achter de auto neemt het energieverbruik zo drastisch toe dat je waarschijnlijk nauwelijks in staat bent op tijd een snellaadpunt te halen. Een trekhaak is dus geen optie."
"Daarnaast", zo geeft hij aan, "hoor je de auto vrijwel niet aankomen. Daar moet je met het oog op je medeweggebruikers als bestuurder natuurlijk wel goed rekening mee houden! Maar afgezien daarvan is de Tesla verder echt een unieke auto, met ook veel opbergruimte zowel in de koffer achterin als onder de motorkap én met binnenin volop ruimte voor drie volwassenen op de achterbank."

Wordt de volgende auto weer een Tesla?

"Dat hangt af van de dan geldende fiscale regelgeving. Als die dusdanig verandert dat het financiële voordeel van nu weg komt te vallen en Tesla rijden juist heel duur wordt, is opnieuw 'n Tesla niet direct waarschijnlijk. Maar laten we eerst het komende Model 3 maar eens afwachten. Dat komt volgend jaar in Europa op de markt en zou nog geen 50.000 euro gaan kosten. Dat klinkt weer heel aantrekkelijk…"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding