Barry, Jannet en hun Ford Mustang.
Barry, Jannet en hun Ford Mustang. Foto:

Barry Doorn en zijn Mustang

MIDDELHARNIS – In de rubriek Autoliefhebber deze keer aandacht voor Barry Doorn uit Middelharnis. In 't dagelijks leven is hij timmerman, maar in z'n vrije tijd geniet hij van zijn wagen: een zwarte Ford Mustang V6. Geen ouwetje, maar een van vijf jaar oud. En wel met het aloude Mustang front, wat voor Barry de Mustang pas écht Mustang doet zijn.

Dat Barry Doorn, die deze maand 41 hoopt te worden, altijd al een fervent autoliefhebber was, kan hij niet echt zeggen. Maar toch zit nu de liefde voor z'n wagen er goed in. Liefde dus die pas later is opgebloeid. En dikwijls is die juist extra mooi. Mooi is trouwens ook dat hij die liefde sinds enkele jaren deelt met zijn andere liefde, Jannet Zuidwijk, met wie hij volgende maand hoop te trouwen. Gedeelde smart is halve smart, maar gedeelde liefde is dubbele liefde.

Barry hield altijd al wel van snelle auto's, met veel pk's in het vooronder. "Ik heb nooit anders dan snelle auto's gehad", zegt hij. Om 'n paar voorbeelden te noemen: toen hij in dubio stond of hij een Golf GTI of een Peugeot 205 GTi zou kopen, werd 't de laatste. Daarna een Seat Leon Cupra. Wagens met meer dan 200 pk. En hoe gaat dat, als mannen onder elkaar: "In de bouwkeet hadden we 't er wel eens over: welke auto zou je ooit nog wel eens willen hebben? Ik vond een Ford Mustang best mooi, maar was er niet zodanig mee bezig dat dit een droomauto voor me was. Bovendien dacht ik dat 'ie toch onbetaalbaar voor me zou zijn. Toch ben ik toen eens op internet gaan zoeken en zag ik via Jacques van der Klooster van VS Import te Dirksland er een te koop staan. En wat blijkt? Als je een Mustang rechtstreeks uit de VS importeert, kost 'ie helemaal niet zo veel. Daar is een sportauto namelijk bestemd voor de gewone werkman. Bovendien komt hij daar basic en goedkoop van de productieband, waarna je 'm naar eigen smaak verder kunt afwerken, pimpen en tunen. Dat gebeurt dan ook altijd, zodat je feitelijk nooit kunt spreken over een Mustang in standaarduitvoering."

Voortdurend proces

Zo is ook Barry's exemplaar, model 2011 en nu zes jaar oud, geen standaard Mustang. Nadat hij 'm vier jaar geleden kocht, heeft hij 'm motorisch een extraatje gegeven, waardoor de auto nu over 320 pk beschikt. Maar 't is vooral optisch dat hij de auto heeft gepimpt. Zo heeft 'ie inmiddels een andere motorkap, is 'ie voorzien van sierstrippen en -lijstjes, heeft 'ie andere velgen en een andere spoiler op de achterklep. Eigenlijk is het een voortdurend 'proces', dat zeker ook onderdeel uitmaakt van Barry's autoliefhebberij, om de wagen steeds weer wat mooier te maken. "Ik houd 'm alleen wel 'classy', het moet wel Mustang blijven".

Totale beleving

Maar er is meer aan de Ford Mustang wat Barry passioneert. "Eigenlijk is het de totale beleving van de auto die 't 'm doet. Het rijgedrag, de wegligging, het optrekken, het motorgeluid, de totale uitstraling van de wagen en het gevoel dat 't geeft dat dit jóuw auto is, dat jíj hierin rijdt!", vertelt Barry. "Goed, in Amerika stelt deze auto niet zo veel voor, want 't is 'maar' een zescilinder, terwijl er ook V8's zijn. Die zijn alleen stukken duurder en kan ik dus echt niet betalen. Maar een 3.7 liter V6 mag, zeker in Nederland, ook gezien worden. En dat wórdt 'ie ook: regelmatig staan mensen even stil of ze kijken om en steken dan een duim naar me omhoog!"
"Nee", vervolgt Barry, "het gaat niet om z'n topsnelheid, want die is begrensd op zo'n 185 km/uur en dat mag je hier toch nergens rijden. Maar het is wel het optrekken wat 't leuk maakt. Ondanks z'n gewicht van 1635 kg zit ik in 5 seconden op de 100 km/uur. En hij heeft maar 900 meter rijafstand nodig om op z'n begrensde 185 te zitten. Dat vraagt om sportief rijgedrag, daar houd ik ook van. Desondanks is z'n brandstofverbruik zo'n 1 op 8, da's echt een mooie prestatie!"
Barry heeft z'n Mustang overigens niet als collectors item, dat veel binnen staat, maar hij heeft 'm gewoon voor dagelijks gebruik én om er voor z'n plezier in te rijden.

Goede doel

Daarnaast bezoekt Barry met enige regelmaat meetings, waar hij andere Mustangbezitters en -rijders ontmoet en waaraan hij vriendschappelijke contacten overhoudt. En niet te vergeten: zijn deelname aan het event 'Dag met een Lach', een Nederlands initiatief dat twee weken geleden een stichting is geworden en dat voor zieke en gehandicapte kinderen aantrekkelijke daagjes uit organiseert. Daarbij stellen eigenaren van supercars en sportauto's zichzelf en hun wagen beschikbaar om met deze kinderen te rijden en zo nodig alle bijkomende kosten van het dagje uit voor hun passagier voor hun rekening te nemen.

Trouwauto

En nu komt ook Barry's vriendin en bijna-echtgenote Jannet om de hoek kijken. Zij is werkzaam onder gehandicapte kinderen en dat maakt dat ook zij begaan is met de 'Dag met een Lach' en diens doelgroep. En niet alleen dát, maar ook dat bij háár de interesse voor bijzondere auto's is ontstaan, niet in het minst voor, inderdaad: de Ford Mustang! Zo is Barry's autoliefhebberij niet langer alleen een passie, maar komt het ook ten goede aan het goede doel én geeft het gedeelde, dus dubbele liefde. Dat laatste komt helemáál tot uiting als Barry en Jannet elkaar binnenkort het jawoord hopen te geven, op de zevende van de zevende van 2017. Want er is dan natuurlijk maar één slee die als trouwauto in aanmerking komt: de glimmend zwarte Ford Mustang van henzelf!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding