Afbeelding
Foto:

Zie, Hij komt, de wederkomst van Christus

Elke zondag horen we het uit de Twaalf artikelen: '… vanwaar Hij komen zal om te oordelen de levenden en de doden'. Soms worden ze wel eens uitgesproken zonder er verder bij na te denken. Wat kunnen woorden, ook ernstige woorden, vervluchtigen.

In vier preken stelt Jonathan Edwards de wederkomst van Christus nadrukkelijk aan de orde aan de hand van de tekst uit Handelingen 17 vers 31: 'Daarom dat Hij een dag gesteld heeft, op welke Hij de aardbodem rechtvaardig zal oordelen door een Man, Die Hij daartoe geordineerd heeft.'

Het oordeel van God, de hoogste Rechter van hemel en aarde legt Hij in de hand van Zijn Zoon, Jezus Christus. De wederkomst van de Heere Jezus is aangrijpend en niemand zal zich eraan kunnen onttrekken. Deze boodschap is enerzijds een waarschuwing voor de onbekeerde mens, maar tegelijkertijd ook tot vertroosting van degenen, die de Heere vrezen. Op beide aspecten laat Edwards het licht vallen. Het thema is dat de wereld rechtvaardig geoordeeld zal worden door Jezus Christus. De titels van de preken laten duidelijk zien, waar het over gaat: God als de hoogste Rechter, Jezus Christus zal de wereld oordelen, de boeken geopend en de toepassing. Deze indeling is door de hertaler gebezigd omwille van de overzichtelijkheid.

Wat is nu kenmerkend voor de preken van Edwards?

In zijn preken spreekt de grote bewogenheid met zielen eruit. Ook in deze vier preken is dat het geval. Aan de andere kant merken we een diep ontzag voor God in Christus. De wens en bede van de vertaler geef ik hier door: dat velen zich diepgaand zullen bezinnen op het zozeer belangrijke en verheven onderwerp: de wederkomst van Christus. De laatste preek eindigt met de volgende passage: 'Het zal de huwelijksdag van de Kerk zijn. Heel zeker is dan dat er in de geachte aan het naderen van deze dag voor de gelovigen grond is tot grote troost. Wie denkt niet aan het einde van artikel 37 uit de NGB van Guido de Brès?

'Zie, Hij komt, de wederkomst van Christus' door Jonathan Edwards, uitgegeven bij Den Hertog onder ISBN nr. 9789.033.128.554 Prijs € 11,90. Uit het Engels vertaald door N.A. Eikelenboom.