Kerst wordt traditioneel groen en licht wisselvallig

Kerst 2017 zal traditioneel 'groen', dus wisselvallig en zacht gaan verlopen op de Eilanden. Koning winter is in de verste verte niet zichtbaar en maakt tot begin 2018 zelfs geen aanstalten om z'n territorium te verleggen richting de Lage Landen. Geen winterweer dus meer in Zuid-Holland dit jaar! Debet aan deze vrij resolute 'kerstweeruitspraak' is onder andere de felle koudegolf in Noord-Amerika die het indirect onmogelijk maakt dat koude vrieslucht vlot richting West-Europa kan uitstromen. Tevens is er boven Rusland geen spoortje diepvrieskou te traceren vooralsnog. Koude die zich 'stroomopwaarts' bevindt, richting Rusland bijvoorbeeld, is eigenlijk een vereiste om het uiteindelijk ook in Nederland winters koud te krijgen. In Moskou was het kort geleden met 8 graden recordwarm.

Het koudebastion boven Noord-Amerika is dus vaak funest voor winterweer in onze contreien. Komende tijd stoomt een deel van die ijskoude arctische lucht via Amerika de Altantiek op in de buurt van Newfoundland en het gevolg is dat zich juist hier (boven het milde oceaanwater) zeer diepe depressies formeren die vervolgens in de krachtige west-oost georiƫnteerde straalstroom richting IJsland en Schotland koersen. Op die manier wordt dus een weerpatroon in gang gezet waarbij West-Europa voortdurend te maken krijgt met diepe - en omvangrijke oceaandepressies vergezeld van regelmatig regenperikelen, zo nu en dan veel wind en bovenal milde stromingen uit het (zuid)westen.

Uitgerekend tijdens Kerst (Weihnachtstauwetter in het Duits) is die depressieactiviteit op het noordelijk gedeelte van de oceaan het grootst. Dat is de reden waarom pakweg acht of negen van de tien Kersten regenachtig en veelal zacht weer geven bij ons in de Benelux. Woensdag is het nog droog met een graad of 8 en daarna neemt de lichte wisselvalligheid wat toe. De temperatuur komt nog wat hoger uit en zal tijdens de kerstdagen rond 9 of 10 graden uitkomen. De wind waait uiteraard voortdurend uit zuidwest of west en is zo nu en dan vrij krachtig, windkracht 5. Ook richting de jaarwisseling is er nauwelijks of geen belangrijke weersverandering te bespeuren. Als er maar continu ijskoude vrieslucht de oceaan bij Amerika wordt opgestuurd, blijven zich diepe depressies ontwikkelen tussen Newfoundland en Groenland waarmee Nederland onvermijdelijk te maken zal blijven houden.