Afbeelding
Foto:

Een geschiedenis van strijd en overwinning

Israël, 64 na Christus. De Romeinse bezetter dreigt Kafarnaum onder de voet te lopen. Chana moet vluchten met haar gezin. Onderweg verliest ze haar man uit het oog. Chana doet er alles aan doet om haar kinderen bij zich te houden. Haar zoon Davied kiest ervoor zich aan te sluiten bij de strijders voor een vrij Israël en Chana reist met hem mee. De vluchtelingen houden zich samen met de vrijheidsstrijders schuil in de bossen en verbergen zich in spelonken. De strijd tegen de Romeinen gaat intussen in alle hevigheid door. Naast het zich schuil moeten houden voor de bezetter draagt Chana nog een geheim met zich mee. Ze is een volgeling van Yeshua de Messias. Onder haar kleding draagt ze aan een hanger het tav-teken van de volgelingen van de Messias. Haar vader, een arme leerlooier, smeedde het voor haar in de dagen voor hij stierf. Chana draagt het verdriet met zich mee dat ze haar vader als kind verloor. En hoe jong ze toen ook was – al snel drong tot haar door dat er een waas van geheimzinnigheid om zijn dood hing. Niet alleen Alon, de echtgenoot van Chana, raakt verdwenen in het strijdgewoel. Ze vreest ook dagelijks voor het leven van Davied, vastbesloten als hij is om de bezetter te verjagen uit Israël.

Op weg naar Pesach

Daarnaast heeft ze grote zorgen om haar haar dochter Tamar. Een diep ingrijpende gebeurtenis aan het begin van hun vlucht ontnam haar het vermogen tot spreken. Zal zij zich ooit nog verstaanbaar kunnen maken? Voortgejaagd door de bezetter, onwetend over het lot van haar man en treurend om de wrede dood van haar schoondochter en kleinzoon ontmoet Chana, ver van huis, een oude bekende uit Kafarnaum. En hij weet meer over de geheimzinnige dood van haar vader.

De schrijfster van 'Chana' heeft een vlotte pen en weet boeiend te vertellen. Al lezend waan je je in het oude Israël in de eerste decennia na geboorte en de opstanding van de Messias. Je krijgt als lezer veel informatie over de belangrijke Joodse feesten. Dit doet de schrijfster zo boeiend dat je als het ware meeloopt met Chana en haar gezin: een blijde stoet op weg naar het Pesach in Jeruzalem. Als ze de Olijfberg afloopt raakt ze onder de indruk van het volle zicht op de indrukwekkende tempel en de imponerende stad. 'In het midden van het grote platform ligt het gebouw met zijn witte stenen en gouden versierselen te stralen in de zon. Jeruzalem is een stad van feest en vreugde, getooid met goede herinneringen. Vroeger ging ze geregeld met haar ouders, zus en jongere broers naar de heilige stad. 's Avonds dansten ze in het zicht van het heiligdom om de vuren op de helling, maakten ze muziek met de houten fluiten en de tamboerijnen. De vrouwen jubelden: een hoog gezang zonder woorden, vol van emotie.'

Strijd en overwinning

De levensgeschiedenis van Chana is indrukwekkend. Naast de verliezen die ze lijdt is er ook de dagelijkse strijd met zichzelf. Wat als iemand ontdekt dat ze een volgeling Yeshua de Messias is? Zal ze haar Meester dan trouw durven blijven? Chana is een sterke vrouw die graag haar boontjes dopt. Ze leert ondanks dat steeds meer om alles te verwachten van de Eeuwige naar Wiens terugkomst ze vurig verlangt. De overwinning ligt in Hem.

'Kom, zegt Alon', neem me mee naar het huis van samenkomst. Dan vragen we de Eeuwige om vergeving voor alles wat we verkeerd hebben gedaan. Weet je nog hoe Sjimon, die Kephas genoemd wordt, zich heeft gedragen in de nacht dat Yeshua gevangengenomen werd? Yeshua de Messias heeft hem vergeven, Chana.'

'Chana' is het zelfstandig te lezen vervolg op het eerder verschenen 'Machla'.

Chana
Nine de Vries
2017, uitgeverij Mozaiek
352 blz., € 19,99
ISBN 9789023950813