Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Damvereniging Denk en Zet

SOMMELSDIJK - Onlangs werden de volgende wedstrijden gespeeld bij Dam-vereniging 'Denk en Zet':

Afdeling 1:

J.J. Melaard-I. Mackloet 1-1
J.A. Dekker-A. Jelier         1-1
J. de Jong-J. van den Ouden 1-1
A. Verolme-P. Leroy         1-1
A. van der Veer-I. Mackloet 1-1

Afdeling 2:

J. Jordaan-S. Maliepaard 3-0
W. Drenth-J. Jordaan        3-0
W. Drenth-R. Jacobs         3-0
R. van Rijnberk-G. Kamp        0-3
R. Kwakernaak-Joh Wolfert 3-0
S.W. Keijzer-W. Stolk         3-0

Het was de laatste wedstrijdavond in 2017. De mannen – we kijken nog steeds uit naar dammende vrouwen – hadden er zin in. In afdeling 1 werden het allemaal remises. De grootmeesters hadden de grootste moeite met de mindere goden. Mackloet kwam tegen Melaard zelfs een schijf achter te staan. Hij heeft alle zeilen moeten bijzetten om er nog een gelijkspel uit te slepen. Ook Jelier presteerde het om Dekker voortdurend de voet dwars te zetten. Eén keer leek het erop dat Dekker een schijfje zou gaan winnen, maar bij nader inzien zat het er toch niet in. De Jong die het in het eindspel nogal eens laat zitten, vocht tegen Van den Ouden als een leeuw, en met succes. Verolme zag kans om tegen Leroy, ondanks een verloren schijf, toch nog een puntje in de wacht te slepen. Knap hoor. Van der Veer speelde thuis tegen Mackloet gelijk. Eigenlijk kon je van deze koplopers niet anders verwachten.
Ook in afdeling 2 deden zich wat bijzonderheden voor. Hier eindigden alle wedstrijden in winst of verlies. Jordaan liet zien dat een wedstrijd pas is af-gelopen als de laatste zet gespeeld is. Hij stond tegen Maliepaard eerst een schijfje voor, toen drie achter en ten slotte liet hij zien dat je dan toch nog winnen kan ook. Knap, als je die kunst verstaat. Jordaan speelde tegen Drenth nog een tweede wedstrijd. Ook daar ging het wonderlijk toe. Hier kwam hij na een enorme slagzet van zijn tegenstander, die wat verkeerd uitpakte, een schijf voor. En hij verloor. Drenth sleepte ook nog drie punten in de wacht tegen Jacobs. Maar die had hij aan een fraaie slagzet te danken. Ondertussen nadert hij de kop, want zijn rivaal Wolfert liet de winst tegen Kwakernaak liggen. Hij zag geen kans om twee schijven achterstand nog in te lopen. Ruud had tegen Kamp wel wat meer verdiend. Hij stond er lange tijd prima voor, maar langzamerhand kwam hij toch wat klem te staan en moest hij offeren. Dat werd zijn ondergang. Dapper gevochten, Ruud, vol-gende keer beter! Keijzer voerde tegen Stolk een knappe slagzet uit, een zet achter een zet. Daarmee kwam Stolk met twee schijven minder verloren te staan. Even leek het erop dat hij nog een schijfje van zijn achterstand wist terug te winnen, maar het was maar schijn.
Met een goede kerst en jaarwisseling namen de dammers afscheid van el-kaar, maar niet nadat ze eerst op een heerlijk stuk cake van de schakers wa-ren getrakteerd. Een fantastisch gebaar! (Door J. van Hoorn)