Kerkpaden mogen niet verloren gaan

OUDDORP - Voorafgegaan door een stevige hagelbui en informatieve welkomstwoorden van Hans Klijn namens Ouddorp Natuur-lijk, gingen zaterdagmorgen enkele tientallen wandelaars richting de nog bestaande Ouddorpse kerkpaden. Het was verzamelen bij het voormalige Raad-en Polderhuis om over Kleistee, deel Klarebeeksepad, Mannenpad en langs de Goudsmiene de 5 kilometertocht af te ronden. De organisatie had zelfs de steun van EHBO-vrijwilligers, terwijl ook raadsleden van CDA (Pijl) en SGP (Breederveld) hun opwachting maakten.

Door Jaap Ruizeveld

Klijn herhaalde nog eens de beweegredenen van de organisatie. "Behoud van identiteit en cultuurhistorische waarden. Daar passen kerkpaden volledig in. Wij streven er naar om in goed overleg met plaatselijke landbouwers en aanwonenden, in afstemming met de overheid, te komen tot afspraken over herstel en toekomstige gebruiksmogelijkheden van zoveel mogelijk kerkpaden". Hij schetste de procedures die Natuur-lijk Ouddorp heeft ingezet en gaf informatie over recente contacten met de gemeente Goeree-Overflakkee.

Archief

De lokale overheid duikt in het archief om eventuele vastgelegde afspraken te kunnen nagaan. Daarbij richt het zich dan ook op de juridische aspecten die bij overeenkomsten aan de orde zijn geweest. Na deze mededelingen van Klijn gingen de deelnemers - onder begeleiding - naar de zo karakteristieke kerkpaden in de badplaats. Aandacht voor recreatie is prima, maar we laten deze beeldbepalende paden in ons landschap niet verloren gaan", stelde één van de deelnemers strijdlustig. En nog een kreet: "Als Dirk Pijl de 5 kilometer kan lopen, dan halen we allemaal de eindstreep".