Stichting We GO Together (links) maakt de opbrengst van de GO Color 2017 bekend, die bestemd is voor de stichting die een speeltuin gaat realiseren (rechts).
Stichting We GO Together (links) maakt de opbrengst van de GO Color 2017 bekend, die bestemd is voor de stichting die een speeltuin gaat realiseren (rechts). Foto:

Mooie opbrengst GO Color voor speultuun in wording

MIDDELHARNIS – De deelnemers van de GO Color 2017 hebben 8.150 euro bij elkaar gelopen voor de speeltuin die op het terrein van Hernesseroord komt. Het bestuur van 'd'n speultuun' kreeg de opbrengst, tot dat moment een grote verrassing, te horen tijdens een presentatiebijeenkomst van de organisator van de Go Color: Stichting We GO Together.

Door Kees van Rixoort

Het was de tweede keer dat de GO Color plaatsvond in Middelharnis. In 2016, de eerste editie van het evenement, trok de loop duizend deelnemers die onderweg op verschillende punten kleurpoeder over zich kregen uitgestort. De editie van 2017 moest het met minder deelnemers doen, 750, maar trok wel meer toeschouwers.

De lopers kwamen uit de hele Randstad en een deel van Brabant, waarmee de organiserende stichting een van de doelen realiseerde: promotie van Goeree-Overflakkee. Een ander belangrijk doel is het bij elkaar brengen van geld voor een goed doel. Vorig jaar was dat Stichting A21, die zich inzet tegen slavernij en mensenhandel. Dit jaar is dat dus de speultuun in wording.

Het is een hele organisatie, maakte voorzitter Martien Visser van We GO Together duidelijk: negen maanden voorbereidingstijd, samenwerking met vijfendertig partijen en de inzet van meer dan honderd vrijwilligers om het ludieke evenement in goede banen te leiden. Dat kost veel tijd en energie. Daarom en om de houdbaarheid van het evenement te beoordelen, neemt We GO Together een jaartje pauze. Althans, als het gaat om de GO Color. De volgende GO Color is gepland in 2019. Dat wil niet zeggen dat de stichting stil gaat zitten. In ieder geval is er in 2018 een sportief evenement, in samenwerking met Focus en Invictus, waarvan de opbrengst ook voor de speultuun is.

Voor de stichting die de speeltuin aan het voorbereiden is, was dit een mooie verrassing, evenals het bedrag dat de GO Color opbracht. "Er was vanaf het eerste moment enthousiasme over onze droom bij We GO Together", zei bestuursvoorzitter Mark-Jan Koldijk. "Die droom is een speeltuin bouwen waar iedereen, met en zonder beperking, welkom is. Van, voor en door de gemeenschap. In een gastvrij recreatiegebied waar sport, spel, educatie, omgaan met dieren en horeca samenkomen en mensen elkaar ontmoeten. En waar mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt zinvol werk kunnen verrichten. Deze droom sluit volledig aan bij de doelstellingen van stichting We GO Together."

Start aanleg

Mede dankzij het mooie bedrag kan de aanleg van de speultuun starten. De werkzaamheden voor de eerste fase staan op het programma voor volgend jaar. De eerste fase is bestemd voor de kleinste kinderen. Daarna volgen stukken speultuun voor oudere bezoekers, zoals een buitenfitness en een klimtoren.

De openbare speeltuin komt op het terrein van Hernesseroord tussen de kinderboerderij en uitspanning Dok16. Uit een schets van de toekomstige speultuun blijkt dat de voorziening veel variatie kent. Er zijn verschillende ondergronden en allerlei planten en bomen, mogelijkheden om avonturen te beleven, een beweegroute, een speelbos, een beleeftuin en een gedeelte voor kleinere kinderen bij het terras van Dok16.

Naast het spelen en ravotten valt er ook van alles te leren in de speeltuin en op de naastgelegen kinderboerderij. Alle groepen van de basisscholen kunnen er terecht om iets over de natuur en de dierenwereld te weten te komen en voor leerlingen van de middelbare school is dit een uitgelezen plek voor een maatschappelijke stage. Bovendien is dit een plaats van ontmoeting met pupillen van Zuidwester, die zich ook bezighouden met het onderhoud en het bieden van hulp aan kinderen die deze aantrekkelijke en uitdagende plek gaan bezoeken.