Op boerderij De Vrije Veste worden jongeren opgevangen die tussen wal en schip vallen.
Op boerderij De Vrije Veste worden jongeren opgevangen die tussen wal en schip vallen. Foto:

Sjaloom Zorg helpt jongeren die tussen wal en schip vallen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Wat doe je als zorgvragers tussen wal en schip dreigen te vallen? Voor Sjaloom Zorg was het beantwoorden van deze vraag niet ingewikkeld: dan regelen we opvang en begeleiding. De zorgorganisatie betaalde dit uit eigen middelen en doet dat ook in 2018 nog. Daarna zouden de lokale overheid en de zorgverzekeraar ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat was de boodschap die Sjaloom Zorg naar voren bracht tijdens een werkbezoek van burgemeester Ada Grootenboer en vier van de vijf wethouders aan de Mauritshof in Dirksland.

Door Kees van Rixoort

De zorgvragers die tussen wal en schip dreigen te vallen zijn jongeren in de leeftijd van 18 tot ongeveer 23 jaar. Ze hebben bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, autisme, niet-aangeboren hersenletsel of persoonlijkheidsstoornissen. Er kan sprake zijn van verslaving, naast werkloosheid en een negatief mensbeeld. Deze doelgroep krijgt geen indicatie voor beschermd wonen. Daarvoor is hun zorgvraag te licht. Aan de andere kant komen ze niet in aanmerking voor ambulante begeleiding in de thuissituatie. Daarvoor is hun zorgvraag juist weer te zwaar. Terwijl er wel complexe zorg nodig is.

Doorstroomhuis

Sjaloom Zorg heeft zich het lot van deze jongeren aangetrokken. Aan de dijk tussen Stad aan 't Haringvliet en Den Bommel heeft de organisatie een boerderij ingericht voor huisvesting en begeleiding. Er is ruimte voor acht mensen. Nog eens acht jongeren staan op een wachtlijst. Omdat het een doorstroomhuis is, zijn er geregeld kansen voor nieuwe bewoners.

Het dagelijks bestuur van de gemeente, een vertegenwoordiger van de centrumgemeente Nissewaard en de huisarts van Stad aan 't Haringvliet kregen te horen dat Sjaloom Zorg met dit proefproject voor twee jaar de nek durft uit te steken. "Dat is Sjaloom-achtig: we maken ons hard voor deze mensen. We trekken de stoute schoenen aan en starten gewoon. Zonder beleid, maar mét expertise", zei Peter Goedhart van Sjaloom Zorg.

Dat het om een proef gaat blijkt bijvoorbeeld uit de locatiekeuze. Een boerderij op het platteland is prikkelarm en lekker rustig, maar heeft als nadeel dat 'de samenleving' niet direct in buurt is. Goedhart: "Je moet een flink stuk fietsen om onderdeel te zijn van de maatschappij. Misschien is dit niet altijd de beste keus…"

Integraal budget

Een belangrijker probleem is de financiering. Die moet verantwoord en duurzaam zijn, luidde de boodschap van Sjaloom Zorg. Bestuurder Henk Brinkman schetste een beeld van financieringsstromen die lang niet optimaal zijn en dus tussen wal en schip vallende zorgvragers met zich mee kunnen brengen. "Laten we op Goeree-Overflakkee iets goeds doen en gaan werken met een integraal budget. We doen dat voor mooie mensen die dakloos zijn of illegaal in een caravannetje wonen en heel hard zorg nodig hebben", luidde het pleidooi van Brinkman. "We moeten vernieuwend denken."

Zonder een goede financiering moet Sjaloom Zorg het project na 31 december 2018 noodgedwongen beëindigen. Het lijkt erop dat het zover niet zal komen. Wethouder Gerrit de Jong (zorg) stelde zich ontvankelijk op voor het pleidooi van de zorgorganisatie. "Ik ben een groot voorstander van het weghalen van schotten in de financiering van de zorg, maar dat is niet zo eenvouding. Wij denken graag met u mee, en ik verwacht de gemeenteraad ook als u met een goed verhaal komt", aldus de wethouder, die zijn reactie afsloot met: "We komen er gewoon uit." De hoop is dat zorgverzekeraar CZ, die wel uitgenodigd was voor het werkbezoek maar niet aanwezig kon zijn, ook aanschuift en zich verantwoordelijk voelt. Sjaloom Zorg komt begin 2018 met een plan van aanpak. Daarna volgen verdere besprekingen om het project te continueren vanaf 1 januari 2019.

Doorgaan

"Wat maken we het toch ingewikkeld in Nederland", zei burgemeester Ada Grootenboer tot slot in De Mauritshof. "Waarom? Word je belemmerd door de regels, dan ga je het zelf doen. Laten we doorgaan en er met z'n allen een mooier en duurzamer initiatief van maken."