Ingestuurd: positieve wending Fortdossier

OOLTGENSPLAAT - "Gemeente en nieuwe eigenaar Fort Prins Frederik slaan handen ineen" zo luidde de kop van het gemeentelijk persbericht op 26 februari 2016. "De gemeente treft in de heer Donker een partij die hetzelfde gewenste eindresultaat nastreeft. Wij zullen daarom zoveel mogelijk gezamenlijk optrekken" aldus wethouder Daan Markwat in 2016.

Hoe anders is het gelopen. De nieuwe eigenaar had een geheel andere aanpak dan de gemeente voor ogen had en van gezamenlijk optrekken was geen sprake. Ook de 'kavelruil' als alternatief voor de eigenaren op de vestingwal die hun chalet moeten verwijderen voor de realisatie van het cultuurhistorisch pareltje bleek een onhaalbare kaart. De nieuwe parkeigenaar was ook in voortdurend conflict met het grootste deel van de bewoners en kondigde zelfs aan iedereen op het park vlak voor de feestdagen af te sluiten van elektra en water.

Het blijft natuurlijk onverteerbaar als je geheel ter goeder trouw een chalet hebt aangeschaft voor een aangename oude dag en na vele jaren door de gemeente wordt bestempeld als illegale wetsovertreder en wordt gedwongen je chalet af te breken. In het raadsbesluit c.q. projectplan van 9 januari 2014 werd ook de financiële compensatie voor de gedupeerden geschrapt die de voormalige gemeente Oostflakkee nog voor ogen had.

Naar aanleiding van het in oktober ter inzage gelegde voorontwerpbestemmingsplan hebben 40 eigenaren gezamenlijk een omvangrijke inspraakreactie ingediend. De massale gang naar de Raad van State leek onafwendbaar. Echter het op 14 december door de raad aangenomen raadsvoorstel schept nieuwe kansen voor alle partijen. Door de aankoop van het fort door de gemeente behoort de beoogde 'ruilverkaveling' weer tot de mogelijkheden en in tegenstelling tot projectplan van 9 januari 2014, is er nu sprake van een financiële vergoeding in de vorm van een vaste coulancebetaling van € 50.000,00 aan de eigenaren voor de verplaatsing/verwijdering van hun chalets. De gemeente hoopt hiermee het aanspannen van tientallen procedures bij de Raad van State te voorkomen. Als een eigenaar een juridische procedure start om de bestuursrechter een oordeel te vragen, acht het college een bijdrage niet opportuun.

Een vast bedrag per kavel als coulance is geen schadevergoeding, benadrukt de wethouder met klem in de afgelopen raadsvergadering. Een schadevergoeding gerelateerd aan de waarde van de kavel of het bouwwerk zou juridisch schuld bekennen betekenen. En ondanks de verklaring van het college in de raadsbrief van 22 juni 2017 dat de gemeente medeverantwoordelijk is voor de situatie, heeft de gemeente niet onrechtmatig gehandeld en is daardoor juridisch niet aansprakelijk, zo beklemtoonde de wethouder. Of dat zo is, is nog maar de vraag. Hier is sprake van aantoonbare schade door feitelijk handelen én het nalaten daarvan door de gemeente, waardoor sprake is van juridische aansprakelijkheid.

De 'coulancebetaling' wordt door de betrokkenen ervaren als schadevergoeding die voor de een bevredigend is, maar voor de ander volstrekt ontoereikend. De realiteit is echter dat een raadsmeerderheid het college steunt in de gehanteerde aanpak. Voor de bewoners resteren slepende juridische procedure tot aan de Raad van State. De kans op succes voor de bewoners is weliswaar groot, maar jarenlang procederen en de daarmee gepaard gaande spanningen is ook geen aantrekkelijke optie.

De wethouder benadrukte in de raadsvergadering dat de coulancebetaling exclusief de waarde is van het perceel. Bij verplaatsing is er sprake van maatwerk, omdat kavels met elkaar vergeleken en verrekend moeten worden. Bij vertrek van het fort levert het perceel ook een bepaalde waarde op.

Realiteit is dat een raadsmeerderheid akkoord gaat met de route die het college volgt inzake het nieuwe bestemmingsplan voor het fort. Bewoners die terecht menen dat gedwongen verwijdering van hun chalets niet gerechtvaardigd is, wacht een jarenlange procedure tot aan de Raad van State. Voor alle partijen dus geen aantrekkelijke optie.

Concluderend is er naar mijn mening sprake van een positieve wending en biedt de actuele situatie een opening om te komen tot structureel overleg over verplaatsing naar een andere plek, of vertrek met verrekening van de waarde van het perceel. Hierdoor kan de gang naar de Raad van State vooralsnog op de plank. Een positieve insteek en open communicatie is essentieel bij de concretisering van een voor alle partijen aanvaardbare oplossing.

Een nieuw jaar met hopelijk een nieuwe toekomst voor het fort en haar bewoners/eigenaren.

Ferry Simonis
Eigenaar kavel 3 Fort Prins Frederik