Een paar duizend monden genoten de afgelopen dagen weer van de honderden appeltaarten die werden uitgedeeld.
Een paar duizend monden genoten de afgelopen dagen weer van de honderden appeltaarten die werden uitgedeeld. Foto:

2500 appeltaarteters op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het was voor het vierde jaar dat op Goeree-Overflakkee de actie 'Heel Goeree-Overflakkee Bakt' werd gehouden. En weer met een prachtig resultaat: met 246 gebakken en ingeleverde appeltaarten is de taartenbakactie nóg succesvoller dan vorig jaar. De initiatiefnemers Adviesgroep De Vogel en Albert Heijn De Berg zijn er dan ook reuze-enthousiast over.

Tekst en foto: Hans Villerius

De opzet van de actie 'Heel Goeree-Overflakkee Bakt' is gebaseerd op het thema 'Zorgen voor elkaar'. Met die gedachte als achtergrond worden aan 't eind van het jaar de inwoners van Goeree-Overflakkee uitgenodigd om appeltaarten te bakken en deze in te leveren bij één van de kantoren van Adviesgroep De Vogel. Die zorgt er vervolgens voor dat het lekkers terecht komt bij waar de actie uiteindelijk voor bedoeld is: de bewoners van de woonzorgcomplexen en van de gezinsvervangende huizen op het eiland. Bovendien konden ook nu weer mensen appeltaarten bakken en afleveren bij ouderen die niet in zorginstellingen wonen maar die ze zelf kennen en ook zo'n lekkere taart gunnen. Zo werden in totaal zo'n kleine tweehonderd appeltaarten ingeleverd bij De Vogel en bijna vijftig taarten werden door thuisbakkers zelf bij mensen bezorgd.

Zorgen voor elkaar

Zorgen voor elkaar door gezamenlijk iets leuks te doen, en de ouderen in het zonnetje zetten, daar gaat het dus om. Daarnaast werden de deelnemers uitgenodigd om foto's van hun bakactiviteiten te delen op de sociale media, waaraan ook een prijs wordt verbonden.
De actie werd vier jaar geleden gelanceerd door Adviesgroep De Vogel. Die is aan 't eind van het jaar druk bezig met het vergelijken van zorgverzekeringen, om voor klanten uit te zoeken welke zorgverzekeraar het beste pakket biedt voor de gunstigste premie. Vanuit díe aandacht voor de zorg ontstond toen bij De Vogel het idee van de taartenbakactie. Een idee dat op Goeree-Overflakkee heel goed werd ontvangen en inmiddels een heuse traditie is geworden. Ook Albert Heijn De Berg in Ouddorp is partner van de actie. Deze stelt de ingrediënten voor het bakken van de taarten gratis beschikbaar. En Verpak De Jong verzorgt de gebaksdozen, Kranse Printwrx het nodige drukwerk en SFA Print vernieuwde de lay-out.

2500

Zodra enkele weken geleden de actie van start ging, stroomden de inschrijvingen om mee te doen weer binnen. Daarvoor werd er trouwens ook al naar geïnformeerd, door diverse mensen die er al zin in hadden om weer aan 't bakken te gaan. En met het totaalaantal gebakken taarten kunnen zo'n 2500 monden van ouderen én van het personeel in zorginstellingen gevuld worden met een variëteit aan appeltaarten. Afgelopen donderdag en vrijdag werden de dozen met taarten die bij De Vogel waren ingeleverd op het eiland bezorgd. Sommige dozen waren zelfs versierd of voorzien van een fraaie kaart of een mooi gedicht. En overal werd deze lekkernij van eigen bodem weer dankbaar in ontvangst genomen.