Met raad en daad

Kerstputten

Wat hebben de zgn. kerstputten toch met Kerstmis van doen?

Dat woord is een verbastering van 'kersteningsput', de bron waaruit de evangeliepredikers tussen de vijfde en tiende eeuw na Christus in onze gewesten water schepten om bekeerlingen te dopen. Bekend zijn nog de Bonifaciusput in Dokkum, de Willibrordusputten in Deurne, Diesen, Geisteren, Heiloo, Maashees, Oss, Stamprooi, Venray en die in de Onze-Lieve Vrouwekerk in Maastricht. Een aantal van die openbare waterputten was voorheen gewijd aan heidense goden. Kerstening betekent, zoals u zult weten, zowel tot het christendom brengen als tot christen dopen.

Als straatnaam verandert

Als de gemeente beslist dat aan je straat een andere straatnaam gegeven wordt, is het dan gebruikelijk om de bewoners een vergoeding te verlenen voor de kosten van de adresveranderingen enz.?

Ja, het is inderdaad gebruikelijk dat de gemeente een tegemoetkoming geeft voor de kosten van onder meer de adreswijzigingskaarten en het verlies door onjuist geworden visitekaartjes, voorbedrukt briefpapier en dgl. De bewoners hebben tenslotte ook zonder zo'n tegemoetkoming al last genoeg van de onverwachte verandering van hun adres.

Clivia stekken

Wanneer kan ik 't beste de stekken van de clivia afsnijden?

Dat kunt u gelijk doen als de plant verpot wordt. Dat moet na de bloei en als de wortelkluit de bloempot zodanig gevuld heeft, dat er wortels uit het gaatje en soms zelfs over de rand hangen. De jonge scheuten aan de voet van de moederplant hebben dan in de regel reeds enige wortels gevormd. Is dat niet het geval, dan kunt u beter een jaar wachten. De jonge clivia's kunnen bij een goede verzorging na drie jaar gaan bloeien. Zet ze in afzonderlijke potten met gelijke delen bladaarde en wat kleiachtige grond, gemengd met wat oude verteerde koemest en een beetje scherp zand.

Tetanus

Waarom is het zo belangrijk om na bijvoorbeeld een hondenbeet een tetanusprik te halen? Zelf ben ik een paar jaar geleden ook gebeten. De littekens zitten nog op mijn huid, maar ik heb nooit een tetanusprik gehaald. Is het nodig om dat alsnog te doen? En wat is tetanus eigenlijk?

De veroorzaker van tetanus is de bacterie Clostridium tetani. De bacterie komt in het lichaam via een wond waar vuil afkomstig van bijvoorbeeld de straat in is gekomen. De bacterie maakt gifstoffen aan die o.a. ernstige spierkrampen, stijfheid, slikklachten en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Tetanus kan dodelijk zijn zonder een goede behandeling. Het is niet zo dat mensen elkaar kunnen besmetten. Besmetting kan alleen plaatsvinden via een open wond die in contact komt met bijv. straatvuil of door de beet van een hond die straatvuil in zijn bek heeft. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal 3-21 dagen, maar kan zelfs een paar maanden zijn. U bent een paar jaar geleden door een hond gebeten, dus u hoeft gelukkig nu nergens bang voor te zijn!