Petra Blokker draait haar hand niet om voor allerlei praktische klussen. Foto: Faunapark
Petra Blokker draait haar hand niet om voor allerlei praktische klussen. Foto: Faunapark Foto:

"Je wordt er nooit rijk van als je met dieren gaat werken"

NIEUWE-TONGE – Kun je 't je voorstellen? Eerst keur je medicijnen en medicijnverpakkingen, daarna werk je tien jaar als politieagent in Amsterdam, vervolgens word je drie jaar beheerspecialist/technisch adviseur tijdelijke verkeersmaatregelen in Rotterdam, en dan ineens… ben je eigenaar van een dierenpark, met een kleine horecavoorziening erbij. En dat terwijl je als meisje er al van droomde later een eigen pannenkoekhuis te hebben, met buiten wat diertjes erbij. We hebben het over Petra Blokker, die al weer een aantal jaren Faunapark Flakkee heeft. Petra die vanuit een dienstbetrekking, met best veel zekerheden, zich in het avontuur stortte om een dierenpark te gaan houden, als ondernemer, met bijbehorende onzekerheden.

Hoe kwam Petra (52) tot zulke veranderingen? "Het bedrijf waar ik werkte in de keuring van medicijnen en bijbehorende verpakkingen hield op te bestaan, dus moest ik wat anders. Toen ik informatie voorbij zag komen over de politieopleiding leek me dat ook wel leuk en ben ik dát gaan doen. Naderhand werkte ik in Rotterdam en woonde ik op Goeree-Overflakkee. Maar ik werd de dagelijkse files goed beu. Toen kwam bij mij m'n kinderdroom weer naar boven om zelf een pannenkoekenhuis te hebben, met binnen knusse rood-wit geblokte ruitjesgordijnen en met buiten een paar geitjes rond de deur. Ik maakte een plan en ging ermee naar de gemeente. Daar werd het plan positief ontvangen, maar op het eiland was geen plek om het te realiseren. In die tijd hoorde ik van het bestaan van Vogelpark Nieuwe-Tonge. Ik zocht contact met de eigenaar om te kijken of daar mogelijkheden waren om iets met m'n plannen te doen. Omdat daar de medewerkers en dierenverzorgers afhaakten, ontstond voor mij de mogelijkheid hier m'n vleugels uit te slaan en was ik vrij plotseling eigenaar van een dierenpark in plaats van een pannenkoekenhuis…"

Maar daarmee was je nog geen dierenverzorger of 'dierentuinmanager'?

"Nee dat klopt. Ik heb toen diverse dierentuinen gebeld en vertelde wat ik op Goeree-Overflakkee wilde gaan doen. Bij verschillende kon ik terecht om stage te gaan lopen. Zo ben ik er van lieverlee ingegroeid. Ik heb vooral ook geleerd de nodige administratie te voeren, regelgeving na te komen en protocollen vast te leggen. In dat laatste moet je in de dierentuinbranche enorm veel tijd steken. Elk kwartaal moet je bij het ministerie een dierenadministratie inleveren. Aan het echte werk, met beestjes bezig zijn, kom je nauwelijks meer toe."
"Het is best wel een bijzondere mix", zo ervaart Petra haar werk, "enerzijds is het een stuk passie van waaruit je dit werk doet, anderzijds moet je ook gewoon ondernemer zijn. Daarom heb ik nagedacht over een plan B, voor wanneer het huidige concept niet haalbaar blijkt. Maar dat plan weet alleen ik en dat houd ik ook lekker zo..."

Van faunapark tot vogelpark

Petra zette zich er vierkant voor in om het vogelpark te transformeren tot faunapark. En met succes. Er kwamen steeds meer dieren bij, waaronder best bijzondere soorten die je in andere dierenparken niet tegenkomt, zoals de hutia, de wasbeerhond of de moeraskat. De laatste is in heel de Benelux zelfs niet te zien. Of capybara's, stokstaartjes of tayra's, en nog veel meer diersoorten. Het royale terrein kreeg een fraaie indeling met een prachtige parkachtige uitstraling. De dierenverblijven zijn expres bovengemiddeld ruim bemeten, voor een zo goed mogelijk welzijn van de dieren. En natuurlijk heeft geen van de dieren ooit in vrijheid geleefd, zodat ze daar ook nooit van beroofd zijn geworden.

Bekendheid

In de beginjaren kregen Petra en het faunapark op onverwachtse manier bekendheid toen een kangoeroemoeder van schrik overleed en daarbij een kangoeroejong als wees achterliet. Het was Petra die toen de zorg voor het piepkleine dier op zich nam, het continue bij zich droeg in een speciale 'mensenbuidel' en flink in het nieuws kwam, met kangoeroe Japie.
Het zou niet bij die ene keer blijven, maar ze haalde vaker de pers. Bijvoorbeeld toen Faunapark Flakkee dit jaar de publieksprijs 'Beste Uitje van de provincie Zuid-Holland' won, in de categorie Dierenparken. En nóg een keer dit jaar, toen het Faunapark van de gemeente Goeree-Overflakkee een mooi geldbedrag kreeg voor de realisering van het 'Flamingoproject' in het park.

Manier van leven

Verder werd Faunapark Flakkee toegelaten als aspirant-lid van stichting Dier en Park. "Dat houdt voor mij zondermeer een stukje erkenning in, geaccepteerd zijn in de dierenparkbranche." En juist vandaag, 20 december, krijgt Petra visitatie voor het verkrijgen van de dierentuinvergunning, waarvoor ze in de periode daarvoor ontzettend veel werk heeft moeten verzetten.
In het park verricht Petra trouwens, zij het met flink hulp van anderen, alle voorkomende werkzaamheden. Zelfs heeft ze een keer in de stal geslapen bij een zieke ezel, om die te kunnen verzorgen.
"Ja, het is een manier van leven waar je voor kiest", geeft Petra aan. "Maar wees ervan verzekerd dat je er nooit rijk van wordt als je met dieren gaat werken. Niettemin haal ik ontzettend veel voldoening uit dit werk. Ik zou dan ook echt niet meer terug willen en ben trots op wat 'mijn tuin' nu is."

In kader:

Vrijwilligers welkom

In de wintermaanden is het park voor publiek gesloten, maar ook dan is en blijft er volop werk. Naast de verzorging van de dieren en het vele papierwerk vragen ook de dierenverblijven onderhoud of moeten er nieuwe worden gemaakt. "Het hele jaar door kunnen we voor alle voorkomende werkzaamheden dan ook best vrijwilligers gebruiken. Het is echt leuk werk om te doen hier!", zegt Petra. Dus wie interesse heeft…? Zie voor meer informatie www.faunaparkflakkee.nl.

Kangoeroe Japie is door Petra grootgebracht en zorgde voor veel media-aandacht.Foto: Archief Eilanden-Nieuws
Op het park leeft een kolonie stokstaartjes.
Afbeelding
Kerkuil