Afbeelding
Foto:

Van betaald werk naar vrijwilligerswerk

SOMMELSDIJK – Van een verandering in je leven kun je zondermeer spreken als je een punt achter je arbeidzame leven zet. Tenminste, in díe zin dat je het tijdperk gaat beëindigen waarin je in loondienst of als zelfstandige betaald werk verricht. Nog los van de vraag wat je daarna gaat doen is het een markant moment wanneer je carrière stopt. Wie daarover mee kan praten is Jaap Mackloet uit Sommelsdijk. Op 1 januari a.s. gaat hij met prépensioen. En wie Jaap Mackloet kent weet twee dingen: hij praat inderdaad makkelijk. Maar niet (meer) bezig zijn, kun je je bij hem niet voorstellen. Hijzelf trouwens ook niet. Daarom is hij, 63 jaar jong, gelukkig nog kerngezond en vooruitlopend op z'n prépensioen, alvast begonnen met een zinvolle andere bezigheid. Als vrijwilliger is hij voorzitter geworden van de Stuurgroep Kringloopwinkel Woord en Daad aan de Zernikeweg te Middelharnis.

Maar meteen moet wel worden opgemerkt dat Jaap niet pas nu vrijwilligerswerk doet. Al jaren deed hij dat, naast z'n betaalde baan. Zo is hij 25 jaar lang voorzitter geweest van het in de regio bekende Mannenkoor 'Ons Koor', in welke hoedanigheid hij diverse succesvolle koorreizen organiseerde, bijvoorbeeld met orkesten of met de Mastreechter Staar. Of naar Berlijn, Düsseldorf of Praag. Naar Engeland, of naar Italië.

Organisator

"Organiseren, dingen regelen, het voortouw nemen, dat is helemaal mijn ding, dan ben ik in m'n element", zegt Jaap. "Het zit me echt in de genen. Mijn vader had dat ook. Hij was aannemer en zat daarnaast in diverse besturen in de plaatselijke samenleving. Kennelijk heb ik een goed voorbeeld aan hem gehad", lacht hij.
Als je ergens goed in bent, ontdekken anderen dat dikwijls al gauw. Zo raakte Jaap op meer terreinen actief om dingen te organiseren. Zoals in de personeelsvereniging bij wat nu nog heel even z'n werkgever is: de Esselink Groep. Als daar iets te verzinnen of te regelen valt, raadplegen ze eerst voorzitter Jaap.
Of een catering organiseren en die zelf ook verzorgen, dat doet hij eveneens graag. Hij draait er z'n hand niet voor om.
En dan is er nog die andere grote passie, waarbij het ook helemaal om organiseren gaat. Al zo'n jaar of vijftien is hij vrijwillig reisleider bij 'Beter Uit Reizen'. In die hoedanigheid heeft hij tijdens zo'n veertig verschillende reizen al vele reislustigen meegenomen naar landen dichterbij en verder weg, van Zuid-Afrika tot Los Angeles en Israël, en naar diverse Europese bestemmingen.

Bekende Flakkeeënaar

Zo zou er nog wel meer te noemen zijn. Al met al is het dan ook heel niet vreemd dat velen op Goeree-Overflakkee, maar ook daarbuiten, Jaap kennen – als een bedrijvig man en als een bekende Flakkeeënaar. Dat laatste komt natuurlijk ook doordat hij in de loop van z'n carrière drie keer eigenaar was van een dorpssupermarkt. Eerst in Nieuwe-Tonge, daarna in Melissant en de laatste keer in Stad aan 't Haringvliet. Bovendien: toen de Hema in Middelharnis opende, was Jaap hier al chef van de versafdelingen. Onder zijn leiding behaalden deze de hoogste omzetten van alle Hema versafdelingen in Nederland. Maar ook bij Webego, dat toen nog Binnenhof heette, had Jaap als werkmeester leidinggevende taken. En zo organisatorisch als hij is, zette hij hier als nieuwe tak een naaiatelier op. "Nog steeds kan ik het niet laten om even naar de gordijnen te kijken als ik voor 't eerst ergens kom", lacht hij.
Wat velen waarschijnlijk niet zullen weten is dat Jaap al op vijftienjarige leeftijd z'n middenstandsdiploma en vakpapieren van de levensmiddelenvakhandel op zak had. "Ze gaven me niet veel kans dat ik dat redden zou, maar ook dat is een kwestie van aanpakken en doorzetten geweest."

Niet niksen

De laatste zeventien jaar is Jaap werkzaam geweest bij Esselink, aanvankelijk in een Gamma vestiging, daarna als filiaalmanager van Bouwcenter Esselink, eerst in Zierikzee en sinds een paar jaar in Heinenoord.
Hoewel hij het er nog steeds uitstekend naar z'n zin heeft, gaat hij toch voelen dat hij geen twintig meer is. Dat bracht hem, na rijp beraad, ertoe te besluiten om te stoppen met werken.
"Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik straks ga zitten niksen!", geeft Jaap aan, "al heeft dat tóch geen nood, want ik heb liefhebberijen en bezigheden zat."

Twee doelen

Toch weerhielden die bezigheden hem er niet van om een nieuwe bestuurstaak op zich te nemen. Inderdaad, opnieuw met een winkel als achtergrond. "Ja, soms loopt het gewoon zo en komen dingen zo maar op je pad. Nu ik straks meer tijd heb, vind ik het waardevol – en daar kies ik bewust voor – om me meer in te gaan zetten voor de naaste, de noodlijdende mens. Vanuit mijn christelijke achtergrond doe ik dat graag en vind ik het mooi die medemens te kunnen helpen zonder dat daar een beloning tegenover hoeft te staan."
Dat zal nu dus in de vorm zijn van voorzitter van de Stuurgroep Kringloopwinkel Woord en Daad. Eén dag in de week is hij ook fysiek in de winkel aanwezig. "Ik vind dit weer heel leuk om te doen. In het winkelgebeuren ben ik altijd sterk geweest: zorgen voor goede producten, voor een mooie presentatie ervan in de winkel en voor een uitgekiende inrichting. Dat zie je in de Kringloopwinkel van Woord en Daad nu ook weer terug en het werkt echt! Bovendien heeft de winkel ook een samenbindende functie. Want verschillenden komen hier gewoon voor een gezellig praatje of om een kopje koffie te doen. Mensen die eenzaam zijn bijvoorbeeld. Zo dien je eigenlijk twee doelen tegelijk: met de verkoopopbrengst is Woord en Daad geholpen en aan je sociale functie heeft ook de naaste in je directe omgeving wat!"