Ouwe Waerelt in het teken van archeologie

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het decembernummer van De Ouwe Waerelt, historisch tijdschrift voor Goeree-Overflakkee, is geheel gewijd aan archeologie. Het themanummer verschijnt rond de feestdagen. Voor landelijke archeologen waren onze streken lang een blinde vlek, er was namelijk niets over bekend. Historische vereniging De Motte heeft na jarenlang onderzoek het eiland letterlijk op de (archeologische) kaart gezet. De Ouwe Waerelt bevat een aantal artikelen waarin de rijke archeologische geschiedenis van Goeree-Overflakkee naar voren komt.

Het themanummer opent met een artikel over het archeologisch onderzoek naar kasteel Spreeuwenstein, de motte van Ouddorp. Tijdens het onderzoek, uitgevoerd in de jaren 2015-2017, zijn verspreid over het terrein verschillende resten van kasteel Spreeuwenstein aangetroffen. Deze bestaan uit de nog zichtbare motteheuvel, een omwalling aan de voet van de motteberg en aanwijzingen voor een voorburcht en structuren van een poortgebouw en/of brug tussen de voorburcht en de motteberg. Direct rond de motteberg en aan de westzijde van de voorburcht is een gedempte gracht aangetroffen. Mogelijk sloot deze gracht ooit aan op een natuurlijke kreek ten noorden van het kasteelterrein.

Daarnaast bevat De Ouwe Waerelt artikelen over kleipijpen uit de bodem van Goeree-Overflakkee, archeologisch onderzoek aan de Noord-Achterweg te Ooltgensplaat, drie zeventiende-eeuwse wandtegels uit Stad aan 't Haringvliet, een opgraving op het kerkhof van Ouddorp en een voorbeeld van duurzaam hergebruik in Ouddorp ('Het oude gaat soms nog lang mee').

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Het blad is ook te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Lid worden van De Motte kan via de secretaris van de vereniging, Jan Both, telefoon: 0187 - 488155, e-mail: j.both@goeree-overflakkee.nl.