2.
2. Foto:

Dagboek van de werkgroep Oost Europa

'De mensen zijn dankbaar met de giften uit Nederland'

In de periode van 21 tot en met 28 november reisde een groep mensen van de werkgroep Oost Europa naar Roemenië. Ze ontmoeten er schrijnende armoede en veel dankbaarheid. Verslag van een bewogen week.

Dinsdag 21 nov.

Om 11.00 uur verzamelen de deelnemers bij familie van der Made. De groep bestaat uit Jan en Corrie van der Made, Marten en Liesbeth Baan,Willem en Pieta Zoeteweij, Wim Kardux, Nel Noteboom, Jolijn Melissant, Jolanda van der Linde en Annette Verolme. Na een stukje uit de bijbel te hebben gelezen (psalm 121) en gebeden voor een behouden reis gaan we in drie auto's naar Eindhoven Airport. Met een vertraging van 20 minuten vertrekken we om 16.30 uur richting Cluj-Napoca in Roemenië. Daar staat de contactpersoon en tolk Petru Morar (van de foundation FCA) ons op te wachten, hij brengt ons naar het hotel.

Woensdag 22 nov.

Na het ontbijt gaan we naar de Kaufland om inkopen te doen voor de kinderen in Cistei. Er worden 35 zakjes gevuld met een appel, banaan, koekje en snoep. Na de inkopen vertrekken we naar Uiora, we bezoeken daar eerst de winkel Tabita waar Corina, de vrouw van Ouderling Nicosor, werkt. De winkel wordt gevuld met artikelen vanuit de loods in Middelharnis. Daarna gaan we naar de kerk waar we dominee Husar en ouderling Nicusor, Nulutu en Cornel ontmoeten. Na een rondleiding gaan we richting de lagere School in Ocna Mures. Hier worden de bijbels die in het voorjaar zijn geschonken officieel overhandigd door Marten Baan. (foto 1). Hierna vertrekken we naar de Loods in Ocna Mures waar alle transporten vanuit Middelharnis aankomen en gesorteerd worden. Daarna zijn we naar Cistei gegaan om snoepzakken en gebreide artikelen uit te delen. We willen iedereen bedanken die de afgelopen jaren, sjaals, mutsen, sokken, dekens en truien heeft gebreid. wij hebben nu met eigen ogen kunnen zien hoe dankbaar de mensen zijn met deze giften uit Nederland. De spullen komen goed terecht bij de mensen in Roemenië. (Foto 2)

Donderdag 23 nov.

Om 09.00 uur vertrekken we naar de Foundation (Stichting Christelijke Hulp) van het echtpaar Petru en Rodica Morar in Cluj waar vrijwilligers vanuit hun geloofsovertuiging werken onder zigeunergroepen in Roemenië. Meer informatie hierover staat op de website www.fcacluj.ro. Na een rondleiding vertrekken we naar Pata-Rât (de vuilnisbelt), waar schrijnende armoede heerst. (foto 3)

Vrijdag 24 nov.

Vandaag bezoeken we Gerla en ontmoeten we dominee Cornel en zijn vrouw Adela in hun tweedehands winkeltje, waar ook goederen uit Middelharnis naartoe gaan. Na een kort bezoek aan de kerk en loods in Hasdate, gaan we boodschappen halen voor vijftien christelijke gezinnen in diverse kampen. We overhandigen niet alleen boodschappen, maar ook gebreide artikelen. In één van de kampen komen we Gabriëla tegen, ze is verlaten door haar ouders en trekt van huis naar huis om warm te worden. Ze loopt buiten door de modder op haar pantoffels, daarom kopen we nieuwe schoenen en sokken voor haar. (Foto 4)

Zaterdag 25 nov.

We wonen een bijzondere kerkdienst bij in Taureni, een plek in de bergen. De dienst is in de buitenlucht, onderweg ernaartoe is het erg mistig, maar bij Taureni aangekomen schijnt de zon. Tijdens de kerkdienst hebben we als groep psalm 121 vers 1 gezongen, na afloop hebben we boodschappen, gebreide artikelen en rugtasjes uitgedeeld. De rugtasjes zijn ingezameld door de Groen van Prinstererschool. (Foto 5)

Zondag 26 nov.

Op deze dag ontmoeten we mensen uit Taureni weer, maar nu in de kerk in Uioara. Tijdens de kerkdienst worden er vijftien mensen gedoopt. Als groep hebben we de gemeente toegezongen met diverse psalmen en geestelijke liederen. Na afloop van deze dienst is er voor heel de gemeente een liefdemaaltijd.

Maandag 27 nov.

Vandaag is een vrije dag, we trekken de bergen in om van de eerste sneeuw te genieten.

Dinsdag 28 nov.

De terugreis naar Nederland. We nemen afscheid van Petru die ons de hele reis heeft begeleid. Na een goede vlucht rijden we naar het huis van de fam. Van der Made. Na gelezen en gedankt te hebben namen we afscheid van elkaar. In een week tijd is er een hechte groep ontstaan, terwijl sommige deelnemers elkaar vooraf alleen van naam kenden. De gedeelde ervaringen zorgen voor een speciale band met elkaar. We kijken terug op een indrukwekkende reis, waar we liefdevolle ontmoetingen hadden met mensen die in schrijnende armoede leven, maar met wie we ons verbonden voelen door de liefde van Christus. Het is een reis die we nooit meer vergeten.

Meer informatie over de werkgroep kunt u vinden op: www.oosteuropa-werkgroep.nl

1.
3.
4.
5.