Afbeelding
Foto:

Ondernemer wiI parttime predikant worden

Wil ik in mijn leven alleen voor mezelf gaan, of ga ik mezelf inzetten voor een groter geheel? Die vraag stelde Dirkslander Leo Markwat zichzelf een paar jaar geleden. De ondernemer besloot als antwoord om naast het runnen van zijn bedrijf theologie te gaan studeren. Het doel is predikant worden, bij voorkeur in een parttime functie. Een gesprek over blokken op Grieks, zijn eerste preek en het Flakkeese dialect.

Vier avonden in de week en de zaterdag besteedt hij aan zijn studie. "Soms vraag ik mijzelf weleens af wat ik vroeger allemaal deed in die tijd... Dat is het vreemde met tijd, als je terugkijkt vraag je jezelf af wat je er mee gedaan hebt. Dat was ook toen wij kinderen kregen, dan denk je: wat deden we vroeger eigenlijk met al die tijd die we nu met onze kinderen bezig zijn?" Tussen de bedrijven door is hij een fervent twitteraar. Een recente tweet luidt: "Ik volg bij de Ikea de verkorte route naar verlichting..."

Zijn deeltijdstudie theologie bij de universiteit van Leuven is letterlijk een tienjarenplan. Momenteel is hij op de helft van zijn bachelor van zes jaar, daarna wil hij de master voor predikant doen, die duurt zes jaar. Alles bij elkaar heeft hij dus nog zo'n tien jaar studeren voor de boeg. De studie is pittig, vooral de talen Grieks en Hebreeuws zorgden voor hoofdbrekens. "Dat is behoorlijk ingewikkeld om onder de knie te krijgen en het is vooral een hele hoop werk. De studie bestaat vooral uit heel veel lezen en daarop reflecteren. Ik ben steeds sneller gaan lezen de afgelopen jaren, dat moet ook wel, want anders kom je nooit door alle pagina's heen."

Naast de talen komen vakken zoals exegese, het Nieuwe Testament en spiritualiteit aan de orde in zijn studie. "Door mijn studie ben ik wel veranderd. Ik neem dingen niet meer zo snel aan voor gesneden koek. Veel zaken die binnen kerken altijd voor waar aan worden genomen, blijken veel ingewikkelder te liggen als je het gaat onderzoeken. Voor het begrijpen van een tekst in de Bijbel moet je niet alleen kijken naar de verzen ervoor en erna, maar ook naar de schrijver en het doel van het betreffende Bijbelboek. De context is ontzettend belangrijk." Een voorbeeld? "Ik kan geen overtuigend bewijs ontdekken dat vrouwen geen ambt kunnen bekleden binnen de kerk. Zeker niet in een gemeenschap waar vrouwen in alle andere opzichten, zoals studeren, buitenshuis werken en in de politiek, gelijk zijn aan de mannen."

Familie en bekenden reageerden verrast toen Leo vertelde dat hij predikant wil worden. Ze hadden die keuze niet aan zien komen. Zelf liep hij al even rond met de gedachte om theologie te studeren, toen in de kerk een dominee van buiten het eiland zei: "Er zit iemand in de kerk die overweegt om theologie te studeren. Doe dat maar gerust." Leo: "Toen was het voor mij duidelijk wat ik moest doen. Gelukkig krijg ik ruimte en steun van mijn gezin voor mijn studie."

De Dirkslander komt uit een ondernemende familie. Zijn drie broers hebben allemaal een eigen onderneming. Zijn vader was eerst installateur en later docent. In zijn avonduren deed hij nog installatieklussen. De familie Markwat is geen familie van stilzitters. Leo wilde na de havo dan ook niet fulltime de schoolbanken in. De enige opleiding werken en leren op hbo-niveau was Informatietechnologie. Door die opleiding kwam hij bij de ING-bank terecht in Amsterdam, daar hield hij zich bezig met het internationale betalingsverkeer. Voor zijn werk reisde hij naar vrijwel iedere Europese hoofdstad. Hij werkte hard, 's morgens vertrok hij om half zes, 's avonds was hij om acht uur weer terug op het eiland. Zijn rol was om de wensen van de medewerkers te vertalen naar de technische experts. Hij was de tolk tussen technische codetaal en Jip-en-Janneke-taal.

Naast zijn werk voor de bank werkte hij één dag in de week voor het installatiebedrijf van zijn broer. Binnen dat bedrijf was er niemand die verstand had van telefooncentrales, dus dat werd Leo zijn specialiteit. In de loop van de jaren groeide de hoeveelheid opdrachten voor het aanleggen en programmeren van telecomoplossingen. Dus moest hij op zijn 23e kiezen, verder in de bankwereld of zich helemaal op zijn eigen onderneming richten. Hij koos voor het laatste. Spijt heeft hij er nooit van gehad. "Ik geniet van de vrijheid als ondernemer, ik kan nu mijn eigen keuzes maken." Voor zijn vak als telecomexpert is er geen opleiding, het is vooral 'learning by doing'.

"Als ik in de toekomst predikant word, wil ik bij voorkeur een parttime aanstelling, zodat ik ook ondernemer kan blijven. Aan de ene kant omdat ik niet altijd wil worden gezien als dominee, want dan gaan mensen toch anders met je om dan dat je binnenkomt om problemen met een telefooncentrale op te lossen. Het is goed om voeling te houden met de maatschappij. Daarnaast is er ook een groeiende vraag naar parttime predikanten, omdat er steeds meer kleine gemeentes zijn."

Leo is een echte Flakkeeënaar. "Ik heb het heel erg naar mijn zin op het eiland, dit is een prima omgeving voor mijn kinderen om op te groeien. Praten doet hij bij voorkeur in het Flakkeese dialect, ook thuis. "Het valt mij op dat onze kinderen geen Flakkees praten. Als ik iets in het Flakkees vraag, praten ze Hollands terug. Blijkbaar leren ze dat op school en door de media. Het voelt alsof wij de laatste generatie zijn die nog dialect praten."

Zijn eerste preek gaf hij in de zomer, in een volle tent op camping De Klepperstee. "Ik ben een perfectionist, met het voorbereiden van een preek ben ik zeker 24 uur bezig. Ik schrijf de preek woord voor woord uit, want ik vind het belangrijk om een duidelijke lijn te hebben en ik hecht waarde aan de juiste woordkeus. Als voorbereiding heb ik de preek ook meerdere keren hardop uitgesproken. Vooraf was ik behoorlijk zenuwachtig, maar het ging gelukkig goed. Er waren veel bekenden en ook een aantal studiegenoten aanwezig, dat maakt het extra spannend, maar je krijgt in ieder geval eerlijke kritiek."

Het onderwerp van zijn eerste preek was het verhaal over aren plukken op de sabbat. Als Jezus met zijn discipelen op reis is tijdens de wekelijkse rustdag, plukken zijn volgelingen aren om te eten. De Farizeeën vragen wat Jezus daarvan vindt, want werken op de sabbat is toch verboden. Jezus zegt dan: "Er is iets belangrijkers dan de regels en dat is barmhartig (goed) zijn voor elkaar." Leo: "Ik vind het mooi dat Jezus totaal anders reageert dan iedereen verwacht. God is geen God van regels, Hij geeft om mensen en wil het goedmaken met ons. Dat is een hoopvolle boodschap, die ik graag wil delen."

Leo gaat naar de Hervormde Kerk in Dirksland. "Het volkse van de PKN ben ik tijdens mijn studie steeds meer gaan waarderen. Er valt niemand buiten de boot, iedereen is welkom binnen de kerk." De Dirkslander verzorgt samen met drie anderen de Alpha-cursus in het dorp. Daarbij komen de deelnemers een aantal maanden op rij wekelijks bij elkaar. Er wordt eerst samen gegeten, daarna wordt er in de Bijbel gelezen en nagedacht over het geloof. De insteek is praktisch, onderwerpen die aan de orde komen zijn: Bidden: waarom en hoe? Hoe leidt God ons? En hoe kan ik zeker zijn van mijn geloof? Leo: "De groep is ieder jaar anders, maar het is iedere keer opnieuw een mooie ontdekkingsreis. Ik leer veel van de vragen die deelnemers stellen."

Afbeelding