Afbeelding
Foto:

Kerst in Limburg is Amerikaanser

NIEUWE-TONGE – Zo'n tweeënhalf jaar geleden bracht de liefde Purdey Wetterhahn vanuit het Limburgse Heerlen naar Nieuwe-Tonge. Inmiddels houdt ze evenveel van het Flakkeese platteland en het omliggende water als van de groene Limburgse heuvels. Langzamerhand raakt ze ook een beetje gewend aan de Flakkeese gebruiken. Hoewel er tal van overeenkomsten zijn, ziet ze ook veel verschillen. Zeker als het gaat om het kerstfeest. "Hier wordt het kerstfeest bij de meeste mensen nog heel traditioneel gevierd. In Limburg is het allemaal wat meer op de Amerikaanse manier".

Door Mirjam Terhoeve

"De grote bekende kerstmarkten vindt men in Valkenburg en Maastricht", weet Purdey. "Ieder jaar weer gaan vele mensen, vanuit heel Nederland, die kant op om het eens van dichtbij te bekijken en mee te maken. Maar ook in Heerlen, waar ikzelf vandaan kom, wordt ieder jaar een grote kerstmarkt georganiseerd. Eigenlijk zijn in de meeste steden en dorpen wel kerstmarkten te bezoeken vanaf begin december. Hier op het eiland zijn er ook een aantal, maar het is allemaal wat kleinschaliger, wat natuurlijk niet wil zeggen dat het minder gezellig is. Het verschil is, dat er in Limburg gewoon heel groots wordt uitgepakt op dat gebied. De mensen zijn er heel erg mee bezig. Vanaf november zie je ook al in heel veel huizen de kerstboom staan. Dat begint hier eigenlijk pas na Sinterklaas. Dat wordt in Limburg sowieso wat minder gevierd dan hier. Zolang de kinderen klein zijn, doet men wel aan pakjesavond, maar zodra ze groter worden, verschuift dat meer en meer naar de kerst".

Kerstviering

Een ander verschil dat Purdey heeft opgemerkt, is dat in Limburg de meeste mensen op kerstavond naar de kerk gaan, terwijl dat op Goeree-Overflakkee vooral op Eerste Kerstdag gebeurt. "Bij ons is het gebruikelijk om naar de kinderkerstviering of nachtmis te gaan en na afloop met de hele familie bij elkaar te komen. Om middernacht, dus als het dan daadwerkelijk kerstmis is, mogen de pakjes, die onder de boom liggen, worden opengemaakt. Kerst is bij ons heel erg een familiefeest. Op Eerste Kerstdag komt iedereen weer bij elkaar. Nee, eigenlijk wordt er niet eens vooraf afgesproken, maar meestal gaan de kinderen naar hun ouders. Ons pap en mam zetten altijd een hele lange tafel klaar, vol met allerlei lekkernijen en een grote pan zuurvlees. Iedereen kan binnenlopen, wanneer hij wil en wie trek heeft kan een bord pakken en mee-eten. Het is allemaal heel gezellig en ongedwongen. Hier gaan de meeste mensen, zoals gezegd, op Eerste Kerstdag naar de kerk en er wordt ook vooraf afgesproken wie vervolgens bij wie op bezoek gaat en wel of niet blijft eten. Daar is helemaal niks mis mee, hoor. Het is misschien zelfs nog wat handiger met het inkopen".

Zoete inval

Het is niet alleen met kerst, dat Purdey de verschillen merkt. "Over het algemeen heeft men hier wat andere gebruiken", zegt ze. "Bij ons hoefde ik bijvoorbeeld nooit af te spreken voor een bakje koffie. Ik ging gewoon bij iemand langs en andersom kon iedereen ook gewoon bij mij binnenstappen. Voor koffie maak je altijd tijd. Zo gaat het ook met verjaardagen. Dan wordt bij ons in Limburg de tafel vol gezet met vlaaien, eten en drinken en wie binnenloopt kan aanschuiven en wat pakken. Het is altijd net de zoete inval. Hier geeft men vaak vooraf aan wanneer en hoe laat de verjaardag wordt gevierd en dan gaat men rond met gebak en hapjes en drankjes. Het is allemaal net iets anders. Na bijna drie jaar begin ik er een beetje aan te wennen".

Van huis uit

Purdey wil vooral niet oordelen over wat beter of niet beter is. "Nee, absoluut niet", zegt ze beslist. "Het is maar net wat je van huis uit gewend bent of meegekregen hebt. Ik kan alleen de verschillen benoemen. Het wil ook niet zeggen dat alle Limburgers op die manier kerst of een verjaardag vieren en dat alle eilanders het op de andere manier doen. Ik kan alleen vertellen hoe het er in mijn omgeving, bij familie, vrienden en kennissen in Limburg aan toe gaat. En het kerstfeest is daar, zoals ik al zei, nu eenmaal wat meer Amerikaans dan hier".

Zelf zal Purdey dit jaar niet veel familie bezoeken tijdens de kerstdagen. "Ik werk in de zorg en heb dienst dit jaar", legt ze uit. "Maar na de kerst ga ik samen met dochter en vriend een weekje naar Limburg om daar Oud en Nieuw te vieren en lekker bij te kletsen. Hoewel ik hier hele lieve schoonouders heb, mis ik toch wel mijn eigen ouders, familie en vrienden. Zeker met deze dagen".