Afbeelding
Foto:

Verandering brengt nieuwe kansen

Het thema van deze bijlage is 'verandering'. Iemand die in zijn leven regelmatig van werk en woonplaats is veranderd is Cornelis Visser. Boerenzoon uit Stellendam en na een gevarieerd aantal functies is hij nu burgemeester van de gemeente Katwijk. We zochten hem in het karakteristieke gemeentehuis op de grens van Katwijk aan den Rijn en Katwijk aan Zee op en vroegen hem hoe hij met de verschillende veranderingen in zijn carrière is omgegaan.

De 52-jarige Cornelis Visser is geboren in Stellendam. Als zoon van de bekende landbouwer en wethouder Laurens Visser van de toenmalige gemeente Stellendam en later van de gemeente Goedereede, koos Cornelis ook voor een bestuurlijke functie. En daarnaast is hij ook nog regelmatig op de boerderij in Stellendam te vinden. Maar van het actief op de akkers bezig zijn, komt vanwege drukke werkzaamheden niet meer zoveel.

Cornelis Visser heeft een gevarieerd palet van functies achter zich. Zo is hij beleidsmedewerker van een CDA-Europarlementariër geweest, consultant voor de Europese levensmiddelenbranche en de aardappelsector, lid van het Europees Parlement en het meest bekend is hij nog op het eiland als voorzitter van de afdeling van LTO-Noord en wethouder van de gemeente Goedereede. Van 2010 tot mei van dit jaar was hij burgemeester van Twenterrand en sinds zeven maanden burgemeester van Katwijk.

Hoe ga je om met veranderingen? Zo is onze vraag. Cornelis Visser legt uit dat hij met veranderingen niet zo'n groot probleem heeft. "Het is wel belangrijk, dat vooral als je een nieuwe functie krijgt, zoveel mogelijk mensen opzoekt. Als je dat direct doet dan leer je snel mensen kennen en dan weet je ook wat er speelt. Hierop kun je je dan inleven". Als burgemeester moet je volgens Visser ook om kunnen gaan met de verschillen per gemeente, maar ook met de verschillen binnen de kernen van een gemeente. Hier kun je veel van leren volgens Visser, "het is dan niet zenden, maar ook ontvangen". Zo heeft hij ook om moeten gaan met de verschillende culturen tussen de gemeente Twenterand en Katwijk. "In het oosten van het land is men wat meer gesloten en afwachtend in de contacten. Dat is hier in Katwijk heel anders. De mensen zijn hier directer en zeggen vlugger wat ze denken. Wat dat betreft is dit wel met het eiland te vergelijken".

Er zijn meer overeenkomsten tussen Katwijk en Goeree-Overflakkee. "Het is hier ook een hardwerkende bevolking, waarvan een deel zijn bestaan heeft in de visserij". Daarnaast heeft een groot deel van de bevolking van Katwijk een christelijke achtergrond. Vrijwel alle groeperingen en richtingen zijn binnen de gemeente vertegenwoordigd. Een verschil met het eiland is wel dat er nauwelijks landbouwbedrijven zijn. Er zijn binnen het grondgebied van de gemeente maar twee akkerbouwbedrijven. Daar staat tegenover dat in de omgeving van Rijnsburg (één van de kernen van de gemeente Katwijk) wel veel sierteelt is en natuurlijk ook de veiling Flora Holland.

Het is Cornelis Visser opgevallen dat het verenigingsleven van Katwijk een grote aanhang heeft. Hij noemt de verschillende voetbalverenigingen Katwijk en Quick Boys waar iedere zaterdag veel toeschouwers, waaronder ook grote ondernemers, langs de lijnen zijn te vinden. Er is veel gemeenschapszin, men zet samen de schouders ergens onder. Visser noemt als voorbeeld de najaarsfeesten, georganiseerd door de Oranjevereniging, die wel een week duren. "Het is dan even vanuit de stress van het harde werken er voor gaan". Ook rondom de Oranjetaptoe (één dag voor Koningsdag) en Bevrijdingsdag zijn er veel activiteiten, georganiseerd door verenigingen waar mensen van verschillende achtergronden in vertegenwoordigd zijn. Dat 'er samen voor gaan' zoals dat in Katwijk gebeurt, spreekt Cornelis wel aan. Hij roemt de onderlinge verstandhouding in de raad en het college. Deze houding past prima bij hem omdat hij graag als iemand die verbindingen legt te werk gaat.

Hoewel Katwijk direct aan zee ligt is het geen grootschalige recreatiegemeente. Er zijn maar enkele campings en het strand wordt vooral in de zomer benut door dagjesmensen uit Leiden en omgeving. Grootschalige recreatie zoals op het eiland is in Katwijk niet aan de orde. "Wij hebben duinen en strand, maar weinig achterland. In de bebouwde omgeving is er weinig ruimte over voor recreatie". Er ligt in Katwijk een grote druk op de woningmarkt. Als Cornelis Visser de trouwzaal laat zien vertelt hij dat veel mensen ervoor kiezen om juist in die trouwzaal elkaar het jawoord te geven maar niet alleen de trouwgelegenheid telt, ook wil men graag in Katwijk wonen. En dat geeft nogal eens problemen op het gebied van de volkshuisvesting. Vrijwel elke open ruimte wordt bebouwd met woningen. Hoewel hij het prima naar zijn zin heeft in Katwijk, geniet hij toch wel als hij weer op het eiland is, met het uitgestrekte polderlandschap en het ruime duin- en strandgebied.

De Katwijkse burgemeester heeft een aantal verschillende functies gehad. De ervaring die hij daarbij heeft opgedaan komt soms nog wel eens van pas. Hij voorziet problemen voor de vissers en de bloembollentelers siertelers in zijn gemeente als de Brexit doorgaat. Met zijn bevoegdheden als burgemeester kan hij daar niet zoveel aan doen, maar hij weet nog wel de weg in Brussel en heeft daar goede contacten, zodat hij daar de belangen van deze ondernemers eventueel kan behartigen.

Veranderingen en verhuizingen hebben natuurlijk ook gevolgen voor zijn gezin. Zijn oudste zoon studeert Civiele Techniek op de Universiteit Delft. Zijn tweede zoon Jonas wil het liefst professioneel basketballer worden. Hij doet het VWO op de Basketball-academy in Zwolle waar hij zijn studie gecombineerd met zijn sport. Alleen de dochter van het gezin Visser is mee naar Katwijk gekomen. Voor haar is de verandering groot want haar vriendinnen wonen nog in het oosten. Zij is daar dan ook regelmatig te vinden. "Voor haar was de verhuizing wel moeilijk, maar gelukkig moest ze juist dit jaar naar een andere school, dus was die overgang minder groot". Zijn vrouw Mieke kan gelukkig vanuit Katwijk haar werk voor een Europese kinderrechtenorganisatie blijven doen.

Het grote voordeel van regelmatig veranderen is, volgens Cornelis Visser, dat je "overal wat meeneemt en daar kun je later weer je voordeel meedoen".

De moeder van Cornelis woont op de boerderij in Stellendam. Hij komt dan ook regelmatig thuis want hij is ook nog eigenaar van het landbouwbedrijf waarvan de akkers bewerkt worden door een bevriende boer. Overigens rijdt zijn moeder nog geregeld naar Katwijk om de familie Visser te bezoeken. Door haar bezoek en contacten met vrienden blijft de familie Visser op de hoogte van het reilen en zeilen op Goeree-Overflakkee. Want ondanks de vele veranderingen voelt hij zich nog nauw verbonden met zijn geboortegrond.