'World Energy Center' op Goeree-Overflakkee

Door: Cees van Vliet (Associate Director IMAP Netherlands – voorheen IMAP DB&S )

Aan het einde van het jaar kijken we vaak terug op het oude jaar en blikken we vooruit op het nieuwe jaar. Budgetten worden gemaakt, er vinden beoordelingsgesprekken plaats met medewerkers. Wat kan er beter, wat ging juist heel goed.

In januari 2014 heeft Rabobank Goeree-Overflakkee een rapport geschreven "Samenwerken aan een vitaal en duurzaam Goeree-Overflakkee". Rode draad in de aanbeveling was dat 'koploperschap in vitaliteit en duurzaamheid' een uitgelezen kans is voor Goeree-Overflakkee om zich in economisch opzicht te versterken. Gericht op innovaties in de driehoek: Ondernemers, Onderzoek/Onderwijs en Overheid. Waar staan we bijna 4 jaar later?

Ik denk dat we trots kunnen zijn op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Er zijn combinaties ontstaan zoals Smart Water, Paulina.nu en FOGO. Op duurzaamheidsgebied en innovatie zijn krachten gebundeld zoals het Visserij-innovatiecentrum Zuidwest Nederland en de Energieke Regio is een landelijk voorbeeld geworden. De landelijk media pakken "het duurzaamheidsverhaal van Goeree-Overflakkee" op zoals bijvoorbeeld tijdens het Klimaatakkoord in Parijs.

Positieve ontwikkelingen die bijdragen aan de ontwikkeling van Goeree-Overflakkee. Maar ook buiten het eiland ontwikkelen zich allerlei initiatieven zoals Campus Zeeland en het Rotterdam Climate Initiative en iedereen wil profiteren van de energietransitie die gaat plaatsvinden.

Hoe kunnen we als Energy Island echt koploper worden of blijven? Door het bundelen van Ondernemers, Onderzoek/Onderwijs en Overheid. Ik denk aan een 'World Energy Center' op Goeree-Overflakkee. Één gebouw waarbij ook fysiek deze bundeling plaatsvindt. Alle partijen onder één dak om elkaar te helpen en te versterken. In Naaldwijk staat een prachtig voorbeeld: 'World Horti Center'. In één gebouw alles op het gebied van glastuinbouw. Dat kunnen we ook op Goeree-Overflakkee op het gebied van duurzaamheid. Een gebouw waar onderwijs plaatsvindt, bedrijven zich kunnen presenteren en samenwerken en een overheid die faciliteert en waar nodig deuren opent. We worden aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven om zich op Goeree-Overflakkee te vestigen en we ontwikkelen lokale bedrijven die koploper zijn op duurzaamheid. Een eventuele demografische krimp is niet meer aan de orde en het onderwijs kan nieuwe praktijkopleidingen ontwikkelen. We creëren hoogwaardige werkgelegenheid waardoor veel forensen niet meer het eiland af hoeven.

'World Energy Center' op Goeree-Overflakkee? Het is een flinke stap van living lab naar World Energy Center maar als we onze energie bundelen zie ik de toekomst van Goeree-Overflakkee met vertrouwen tegemoet. In Naaldwijk heeft het jaren geduurd voor het 'World Horti Center' en misschien is een gebouw niet eens nodig maar als we samenwerken, gaan we ver komen.

Cees van Vliet, cvanvliet@imap.nl of 06-15896182