Afbeelding
Foto:

Scheepsbouwer Maaskant

'Innovatie stuwt ontwikkeling in de visserij'

Maaskant Shipyards is hoofdaannemer voor de bouw van de UK 105 Spes Nova. Het bedrijf, onderdeel van de Damen Shipyards Group, levert het schip in 2019. In Polen wordt onder supervisie het casco gebouwd, in Stellendam gebeurt de volledige afbouw.

Voor Maaskant "is het een fantastische uitdaging om zo'n topschip te bouwen," vertelde directeur Frits van Dongen. Eric Moerkerk ziet het tevens als een mooie kans Maaskant opnieuw te onderscheiden in de visserij- markt. Dat zal vast lukken met het opvallende ontwerp van Vripack in Sneek en tal van noviteiten. Het schip van 32 meter, oogt visueel groter door de belijning. De dieselelektrische voortstuwing (1.000kW) krijgt ondersteuning van een accupakket dat zorgt voor opslag van teruggewonnen energie tijdens het uitzetten en vieren van de netten. Gemikt wordt op een brandstofverbruik van 15 ton per week. Moerkerk: "De energiehuishouding die samen met toeleveranciers en opdrachtgever Louwe De Boer is uitgedokterd is ronduit vooruitstrevend. Met drie setjes gekoppelde Catterpillar-generatoren voor de voortstuwing, plus een havenset en een accupakket voor teruggewonnen energie, leveren we een efficiƫnt, zuinig en dus duurzaam power-netwerk. Ik kan me niet herinneren dat we dit ergens eerder op deze grote schaal hebben gezien in de visserij."

Ook het design met de scherpe en robuuste rompvorm wijkt af van wat standaard is. "Ik kom net terug van de Deense beurs Danfish, waar ons beeldmateriaal van de Spes Nova hing. Er was volop lof voor een schip dat nog gebouwd moet worden. De Spes Nova trekt in nog in 2019 in de vaart genomen kan worden. De Spes Nova trekt in het buitenland nu al volop aandacht." De UK 105, zo verwacht Moerkerk, zal wat prestaties betreft minimaal gelijkwaardig zijn aan andere flyshooters in de vloot, "terwijl de brandstofkosten aanmerkelijk lager zullen zijn."

Maaskant verzorgt naast de bouw van schepen allerhande full service activiteiten zoals onderhoud en reparatie, o.a. in de drie dokken in Stellendam. Lieren werden er eerst alleen onderhouden, maar later ook gefabriceerd, en nog altijd. Inmiddels in het bedrijf gegroeid tot hoofdaannemer met tal van toeleveranciers die ook nu een belangrijke bijdrage leveren aan het unieke scheepsbouwproject Spes Nova.

Moerkerk, zelf zoon van een voormalig visserman, ziet volop beweging in de markt. "Al een aantal jaren. Het is nog niet volle kracht vooruit, door onzekerheden rond Brexit, de aanlandplicht en pulskor-vergunningen, maar als die vraagstukken redelijk uitpakken, kan het snel gaan. De visserij is op dit moment een vervangingsmarkt. Veel schepen zijn minimaal twintig jaar oud. Investeringsruimte is er weer omdat er beter verdiend wordt door gelijkwaardigere of hogere inkomsten, bij lagere kosten. Duurzaamheid, inmiddels ook een must in de visserij, stuwt die ontwikkeling voorwaarts."

Kader:

Maaskant Shipyards
Deltahaven 40
Stellendam
+31 (0)187493112
info@maaskant.com
www.maaskant-shipyards.nl