Afbeelding
Foto:

Vis niet achter het net: neem tijdig actie!

Het jaar 2017 ligt grotendeels achter ons. De oliebollenkramen zijn alweer gesignaleerd. De jaarwisseling komt in zicht. Een goed moment om terug te zien op het jaar 2017. Vooral ook een goed moment om u te beraden op de acties die u nog dit jaar moet nemen.

Natuurlijk wilt u het jaar 2017 fiscaal gunstig afsluiten en goed voorbereid het jaar 2018 ingaan. Een drietal tips om uw fiscale situatie te optimaliseren en zo een maximaal belastingvoordeel binnen te halen.

Uw investeringen

Optimaliseer uw investeringsaftrek door een juiste planning van uw investeringen. Bij investeringen tussen € 2.300 en € 312.000 krijgt u een extra aftrekpost in de vorm van investeringsaftrek. Deze aftrek is het hoogst als het totale investeringsbedrag ligt tussen € 56.000 en € 104.000. Bij een investeringsbedrag tussen € 104.000 en € 312.000 wordt deze aftrekpost lager. Door een juiste spreiding van uw investeringen creëert u de grootste aftrekpost.

Uw auto van de zaak

Overweegt u in de loop van 2018 niet meer privé te gaan rijden met uw zakelijke auto en een kilometeradministratie te gaan bijhouden? Realiseert u zich dan dat u de bijtelling pas voorkomt als u kunt aantonen dat u over het gehele jaar minder dan 500 kilometer privé hebt gereden. Halverwege het jaar starten met een kilometeradministratie is dus niet zinvol. Wilt u de bijtelling voorkomen, start dan direct op 1 januari met het bijhouden van uw kilometers. Overigens kan het ook raadzaam eens te beoordelen of het niet voordeliger is uw auto privé te gaan rijden.

Uw hypotheek

Heeft u in privé spaargeld op een rekening staan? Door nog dit jaar een boetevrije aflossing te doen op uw hypotheek verlaagt u uw maandelijkse hypotheekrente en bespaart u tegelijk de vermogensrendementsheffing over uw spaargeld. Als u geld beschikbaar heeft in uw BV kan het ook handig zijn af te lossen bij de bank en de aflossing te herfinancieren bij uw eigen BV.

Tijdige actie

Ik adviseer u tijdig de juiste actie te nemen om het jaar fiscaal optimaal af te sluiten. Zo voorkomt u dat u achter het net vist.

Mr. drs. Jan Kieviet
Senior Belastingadviseur
Visser & Visser Belastingadviseurs